Kim Dotcom: Megaupload su koristili i američki dužnosnici, čak i iz Senata

KADA se osnivač Megauploada Kim Dotcom nađe na saslušanju pred porotom kako bi se raspravljalo o optužbama prema kojima ga se tereti za kršenje autorskih prava, njegovo će svjedočenje biti i nešto što njegovi kritičari ne bi htjeli da se podijeli s javnošću, jer Dotcom tvrdi kako su korisnici njegovog file sharing servisa bili i američki političari, piše Russia Today.

U jednom od prvih njegovih intervjua nakon što je prošli mjesec uz jamčevinu pušten iz zatvora, 38-godišnji je vlasnik nekadašnjeg internetskog carstva, koje je prema tužiteljstvu izgrađeno na nezakonitom razmjenjivanju sadržaja, rekao kako se na popisu Megauploadovih korisnika nalazi i "velik broj" američkih vladinih dužnosnika.

Dotcom na slobodi čeka saslušanje o izručenju u SAD

Iako uhićen u inozemstvu, inače njemački državljanin, Dotcom završio je iza rešetaka nakon što su američke vlasti nad njim provele istragu radi kršenja američkih zakona.

Dotcom sada očekuje saslušanje o izručenju zbog kojeg bi naposljetku mogao završiti na suđenju u SAD-u u kojem ga žele kazneno goniti, no u tom bi slučaju neki tamošnji dužnosnici trebali prekrižiti prste u nadi da se njihovo ime neće spominjati u sudnici.

Korpulentni 38-godišnjak ovog je tjedna za blog Torrentfreak rekao "Pogodite što, pronašli smo velik broj Mega korisničkih računa koji pripadaju američkim vladinim dužnosnicima, uključujući i nekima iz Ministarstva pravosuđa te Senata". Dodao je kako se nada da će uskoro dobiti dozvolu da njima i ostalim korisnicima omogući pristup njihovim pohranjenim podacima.


Dotcom, rođen kao Kim Schmitz, uhićen je u siječnju na svom novozelandskom imanju nakon što su američke vlasti istragom utvrdile da iza internetske stranice koja je zaradila pola milijarde dolara na proizvodima drugih ljudi, stoji upravo on.

"Vlada SAD-a štiti zastarjeli monopolistički poslovni model koji u doba interneta više ne funkcionira"

FBI je zaplijenio podatke s Megauploadovih servera te im milijuni korisnika više ne mogu pristupiti. U ranijem intervjuu za novozelandske 3News Dotcom je napao američku vladu zbog favoriziranja monopola nad manjim operacijama koje pokušavaju opstati u tom polju, što je gotovo pa nemoguće.

Dok se njega etiketiralo kao "zaštitno lice nezakonitog file-sharinga" američka je vlada istovremeno okretala glavu od Googlea koji vašingtonskim lobistima svake godine daje milijune dolara.

"U stvarnosti i po mojem mišljenju, vlada SAD-a štiti zastarjeli monopolistički poslovni model koji u doba interneta više ne funkcionira, i sve se svodi na to", zaključio je Dotcom, dok su američke vlasti početkom ovog mjeseca službeno predale zahtjev za njegovim izručenjem. Saslušanje je zakazano za kolovoz ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.