Tužan apel starije gospođe - nikakav pas vam ne može zamijeniti dijete!

Foto: 123rf

"JAVLJAM vam se tužna i shrvana, zbog nikada prežaljene želje da imam dijete. Ali ga nemam. Čekala sam predugo.", tim je riječima započela svoju priču gospođa u godinama u kojima rađanje više ne dolazi u obzir, gospođa koja je polovicu svog života znala da nikada neće imati dijete, a drugu polovicu žalila za time. I zato našim čitateljicama ima štošta za poručiti: 

"Cure moje drage - nemojte si dopustiti da i vama bude kasno. Danas barem imate toliko mogućnosti da na svijet donesete dijete, svoje dijete, dijete koje ćete voljeti više od ičega na ovom svijetu i dijete koje će vam, kada ostarite, moći biti pri ruci. 

Moja priča počela je davno, na pragu sam 65. Živim sama s moja dva psa. Nekada je to bio moj životni san kojeg sam živjela kao samostalna žena koja je u ono vrijeme bila jedna od rijetkih koja se usudila živjeti životom nesputane djevojke kojoj je jedina želja bila imati kakvu takvu karijeru, putovati svijetom, provoditi se. Živjeti punim plućima bez ikakvih utega koji će me sputavati i držati na mjestu. No da sam u tim godinama imala ovo znanje koje imam danas odavno bih promijenila svoje životne snove. Jer čovjek uči dok je živ, a zna se da je starost ipak malo iskusnija od mladosti. 

Pišem vam ovo sebično i uplašeno sa slomljenom nogom i nikoga oko mene da mi pomogne. Jer sam bila sebična. Jer sam oduvijek mislila da mi ne trebaju djeca, da zašto bih se hrvala s malima kada mogu živjeti život ispunjen prijateljima, a posebnu ljubav dobivati od svojih kućnih ljubimaca. Ali sve je to lijepo dok možete, a kada više ne možete, kada vam se prijatelji rasele po svijetu - svak svome ode, kada vam je rodbina još starija od vas, kada nemate nikoga tko bi vam priskočio u pomoć. Nikoga da se pobrine za vas i ta dva čupava klupka ljubavi koji jednostavno ne mogu živjeti sami. A s babom od 65 i slomljenom nogom teško da se itko može usrećiti.  

I zato me slušajte cure moje mlade. Dok još nije kasno, rodite si dijete - nemojte misliti da je to sebično, ali rodite si dijete da ga imate pri ruci. I nemojte me krivo shvatiti. Nije tu riječ samo o ljubavi - dijete je logičan nastavak naših života i karika bez koje nema budućih generacija ni bezrbižne starosti. 

Na stranu sada razlozi zbog kojih ljudi dobivaju djecu, na stranu i brak i partnerski odnosi - na stranu sve to - ne čekajte ni savršen trenutak ni savršenog partnera - jer znate kako se kaže - tko previše bira ostane bez svega.  

Ja nisam birala, ja sam blago rečeno - samu sebe zeznula. Imala sam i savršen brak, savršenu ljubav, posao, prijatelje, putovanja i uspomene, svoj stav, svoj ponos, svoje ja i svoju mladost. A kada se mladost počela gasiti, kada je moja dugogodišnja ljubav shvatila da nam ipak fali taj potreban začin našem životu, taj zalog naše sretnije starosti - moje tijelo više nije bilo spremno na tako nešto. I onda je prvo otišao muž, prijatelji se poženili i pronašli novu motivaciju svog života, a ja sam malo po malo ostala - sama. 

Moji psi i svi moji četveronožni ljubimci koje sam kroz život imala - svi su oni savršeno mogli zamijeniti ljubav koja mi je nedostajala, ali - cure moje drage - kada baba slomi nogu neće vam pas biti taj koji će vam skuhati ručak, oprati veš, dodati čaj i odvesti vas kod doktora. Pas će vas i dalje gledati s obožavanjem, bit će vam utjeha, ali pas, znajte, treba vas, a vi trebate nekoga tko će sada brinuti i o sebi i o psima.  

Možda ću sada, ovakva stara i s djecom neiskusna, zvučati previše sebično, ali jednom kad ostarite tek onda do kraja shvatite koliko vam je potrebno da imate svoje dijete. Tko će najbolje brinuti o vama kada ostarite ako ne netko vaš i netko još uvijek dovoljno mlad, poletan i snažan da vam zaista može biti pri ruci. Znam, svakakvih ima priča i sudbina, i znam, vjerujte znam da sam sebi sama najviše kriva - ne žalite me, ne želim ništa od toga, samo one cure koje još uvijek ganjaju karijeru i vjeruju medijima da je najbolje rađati što kasnije - ma da me jedna od njih barem posluša prije nego što bude kasno. 

Sjetite se stare babe sa slomljenom nogom i dva stara psa željna šetnje - i zato ne dajte da same sebe, ako je ikako moguće, tako zeznete". 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.