ŠTRUDLE su jedna od slastica o kojima vam pišemo u svako doba godine - sezonsko voće uvijek se može "upakirati" u tijesto za štrudlu. Volimo ih jer su brzo na stolu, teško ih je "zeznuti" i naravno - teško će se naći netko tko ih ne voli.
Ovaj smo se put prisjetili jedne štrudle koja na pravi način opisuje zimu. Glavni sastojci u nadjevu su svježi kupus i čvarci, a koliko god vam ova kombinacija neobično zvučala - mogla bi vas oduševiti kao što je i nas. Mi smo je isprobali na Štrudlafestu 2022. godine i najviše nam se svidjela od svih slanih štrudli. Sočna je i puna nadjeva, a posebno će se svidjeti ljubiteljima krpica sa zeljem - kojih vjerujemo da ima.
Nabavili smo recept za nju, a savjetujemo da ga isprobate dok još traje zima.
Potrebni sastojci
Za vučeno tijesto:
- glatko brašno
- ulje ili svinjska mast
- mlaka voda
- sol
Za nadjev:
- svježi kupus
- sol
- svinjska mast
- rog paprika
- čvarci
- šećer
- crni papar
Kako se priprema
Pomiješajte sastojke i rukom zamijesite glatko tijesto. Nauljite ga i pokrijte prozirnom folijom pa ostavite da se odmori na sobnoj temperaturi. Krenite s nadjevom - naribajte kupus i posolite pa ostavite kratko da pusti vodu. Na svinjskoj masti prepržite kupus, sitno nasjeckane čvarke i papriku narezanu na rezance. Dodajte šećer i dinstajte pa začinite i ohladite.
Razvucite tijesto što tanje možete. Rasporedite po njemu nadjev, zarolajte i stavite u nauljen lim za pečenje. Ispecite štrudlu i poslužite dok je još topla.
Detaljan recept pronađite ovdje.