Kako vi to radite? Evo koliko bi variva zapravo trebala biti gusta i kako ih zgusnuti

Foto: Shutterstock

GUSTOĆA variva ovisi o vrsti jela i osobnim preferencijama, ali neka osnova pravila ipak postoje. Prirodno zgušnjavanje - raskuhavanjem povrća ili pasiranjem dijela sastojaka - uvijek je bolja opcija od dodavanja brašna ili gustina, osim kod jela poput gulaša, u kojima zaprška pomaže dobiti specifičnu teksturu.

Ovaj smo vam put pripremili popis najčešćih variva i koliko bi ona trebala biti gusta, uz načine na koje ih je najbolje zgusnuti.

1. Grah varivo

Idealan grah je srednje gust tako da se može jesti žlicom, ali da nije previše tekuć. Zgusnite ga tako da izdvojite dio graha i zgnječite ga vilicom pa vratite u varivo. Možete napraviti i laganu zapršku od brašna i ulja, ali i krušnih mrvica ili pire krumpira kako bi varivo zgusnuli prirodni sastojci.

2. Sekeli gulaš (varivo od kiselog kupusa i mesa)

Idealan sekeli gulaš je malo gušći od klasičnog variva, ali ne pregust. Dodajte mu žlicu kiselog vrhnja pomiješanog s malo brašna te pustite dio kupusa da se prirodno raskuha i zgusne jelo.

3. Jota (grah, kiseli kupus i suho meso)

Idealna jota je srednje gusta. Dio graha zgnječite i umiješajte u varivo, a možete dodati i malo zaprške od brašna i ulja.

4. Čobanac

Čobanac treba biti više kao juha nego klasično varivo, dakle rjeđi. Pustite da se meso i začini dugo kuhaju kako bi se stvorila bogata tekstura, a ako ipak želite gustoću - dodajte malo krušnih mrvica.

5. Kelj varivo

Kelj je također najbolji kada je srednje gustoće. Dodajte mu malo krumpira narezanog na sitnije kockice, koji će se djelomično raskuhati. Također ga možete zgusnuti zgnječenim krumpirom i mrkvom, a možete mu dodati i malo lagane zaprške.

6. Varivo od leće

Idealno je srednje gusto, s vidljivim komadima leće, ali povezanim u bogati umak. Dio leće izgnječite i vratite u lonac pa dodajte pire krumpir ili pasiranu rajčicu za prirodno zgušnjavanje.

7. Gulaš (goveđi ili divljač)

Idealan gulaš je gust, ali još uvijek malo tekuć da se može jesti žlicom. Koristite metodu dugog kuhanja da se meso i sastojci sami zgusnu. Dodajte žlicu brašna ili gustina pomiješanog s malo vode, a možete koristiti i krušne mrvice.

8. Varivo od mahuna

Mahune bi trebale biti rjeđe od graha, ali ipak s povezanim umakom. Dodajte im malo krumpira da se raskuha ili napravite blagu zapršku s brašnom i paprikom.

9. Kupus varivo

Za ovo varivo najbolje je da je srednje gusto, da kupus i ostali sastojci budu lijepo povezani. Dio kupusa izgnječite i umiješajte u varivo, a možete dodati i malo zaprške ili pasirani krumpir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.