DANAS, 9. veljače obilježava se Svjetski dan pizze. Jedno od najomiljenijih i najkonzumiranijih jela na svijetu izvorno je bilo siromašno jelo. Sve je krenulo tijekom 18. i 19. stoljeća kada je bila popularna među radničkom klasom u Napulju. Bila je jednostavna, jeftina i brzo pripremljena - idealna hrana za radnike i siromašne stanovnike grada.
Ipak, sve se okrenulo 1889. godine kada je servirana talijanskoj kraljici. Margherita od Savoja prilikom posjeta Napulju poželjela je kušati lokalnu hranu. Pizzaiolo Raffaele Esposito za nju je napravio pizzu s bojama talijanske zastave - crvenom rajčicom, bijelom mozzarellom i zelenim bosiljkom. Kraljici je pizza bila toliko ukusna da je Esposito dobio kraljevsko priznanje i pohvalu za svoj rad. Prema legendi, nakon kraljičina odobrenja pizza je postala popularna u višim društvenim krugovima i ubrzo proširila svoju popularnost diljem zemlje.
Popularnost izvan Italije krenula je s talijanskom imigracijom u SAD početkom 20. stoljeća. Prva pizzeria u Americi, Lombardi's, otvorena je 1905. u New Yorku. Nakon Drugog svjetskog rata američki vojnici koji su služili u Italiji vratili su se kući s ljubavlju prema pizzi, a vremenom se ona prilagođavala zapadnjačkim ukusima. Prve pizze koje su se servirale u Americi bile su malo drugačije od tradicionalnih talijanskih, a mnogim Amerikancima, koji nisu bili naviknuti na rajčicu u tijestu, pizza je bila pomalo strana i neobična.
Kako je pizza postajala sve pristupačnija i komercijalizirana, mnoge su se pizzerije počele prilagođavati američkom ukusu, često dodajući više sira, deblju koru i različite sastojke koji nisu bili uobičajeni u Italiji - mesne okruglice, kobasicu, papriku ili ananas. 1950-ih i 1960-ih godina postala je ključni dio američke prehrane. Pizzerije poput Domino's, Piza Hut i Papa John's postale su međunarodne franšize koje su dodatno popularizirale pizzu diljem svijeta. Danas je ona jedno od najpopularnijih jela na svijetu, prilagođeno mnogim kulturama, ukusima i običajima.
Potrebni sastojci
Evo kako se ona jednostavno priprema kod kuće. Pripremite:
- brašno
- vodu
- sol
- svježi kvasac
- šećer
- pasiranu rajčicu
- mozzarellu
- svježi bosiljak
- origano.
Kako se priprema
U toploj vodi otopite kvasac i šećer, pa kratko ostavite da se aktivira. U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte sol. Napravite udubljenje u sredini pa dodajte aktivirani kvasac i počnite miješati dok ne dobijete glatko tijesto. Premijesite tijesto na površinu i mijesite dok ne postane elastično. Oblikujte ga u kuglu, stavite u zdjelu i ostavite da odmara dok se ne udvostruči - jedan do dva sata.
U tavi popržite češnjak, dodajte pasiranu rajčicu i origano te posolite. Umak je gotov kada se zgusne. Oblikujte tijesto za pizzu u krug debljine 2-3 mm pa ga prebacite papir za pečenje ili pekarski kamen. Na tijesto nanesite tanak sloj umaka od rajčice, mozzarellu narezanu na male komade i posipajte listovima svježeg bosiljka i stavite peći na visoku temperaturu.
Ovdje pronađite detaljan recept za Margheritu iz kućne peći za pizzu.