Koristite smrznuto voće i povrće? Evo koliko je zdravo - iznenadit ćete se

Foto: Shutterstock

PUNO nas koristi smrznuto voće i povrće, a nekako je uvriježeno mišljenje ili barem prva pomisao kako to i nije najzdravija varijanta, dok bi neki rekli "bolje i zamrznuto nego nikakvo". Međutim, to baš i nije tako. Zapravo, postoje neke vrste voća i povrća koje je nakon zamrzavanja u svojoj punoj kvaliteti, a neko sadrži i više hranjivih tvari.

Voće i povrće obično se smrzava odmah nakon branja, čime se zadržava maksimalna količina vitamina i minerala. Svježe voće i povrće koje dugo stoji u trgovini ili kod kuće gubi hranjive tvari, dok zamrznuto zadržava većinu njih. Također, zamrznuto povrće najčešće nema konzervanse jer mu zamrzavanje prirodno produljuje rok trajanja.

Bolje zamrznuto nego svježe

Zamrznuti grašak zadržava slatkoću i teksturu bolje nego svježi grašak koji brzo gubi vlagu. Brokuli i cvjetači se zamrzavanjem čuva većina hranjivih tvari, dok svježe mogu brzo propasti. Špinat i kelj u ovom obliku zadržavaju više željeza i folne kiseline.

Zamrznuto bobičasto voće (borovnice, maline, jagode) često ima više antioksidansa nego ono koje dugo stoji u trgovini. Tu je i kukuruz, koji u zamrznutom obliku često ima bolji okus i teksturu od svježeg, koji se brzo suši nakon berbe.

Bolje svježe nego zamrznuto

Rajčica je bolja svježa, dok zamrznuta postaje gnjecava i mijenja teksturu (ali je dobra za umake). Krastavac, salata i drugo lisnato povrće za salate nakon odmrzavanja gube hrskavost. Tu su i lubenica i dinja, također namirnice koje sadrže puno vode, koje zamrzavanjem gube teksturu i postaju kašaste, pa ih je najbolje jesti svježe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.