Jeste li čuli za piletinu Kijev? Zapravo uopće nema veze s ukrajinskim glavnim gradom

Foto: Shutterstock

U POTRAZI za inspiracijom za današnji ručak prisjetili smo se finog, aromatičnog jela koje će vam se sigurno svidjeti ako volite pohano meso. Riječ je o piletini Kijev, koja se priprema motanjem istučenih pilećih odrezaka oko valjaka smrznutog maslaca, nakon čega ide u brašno, jaja i krušne mrvice, a zatim se prži dok ne postane hrskava i zlatnožuta. 

Mnogi recepti uključuju češnjak s maslacem, nekad se pomiješa maslac s koprom i vlascem, a u neke zapadnjačke varijante ide i sir. Zanimljivo je da, iako se zove piletina Kijev, zapravo uopće nema veze s ukrajinskim glavnim gradom.

Vjerojatno je nastala kasnih 1840-ih, kada je ruska kraljevska vlast slala svoje kuhare u Francusku da nauče klasične kulinarske tehnike. Neki ruski povjesničari tvrde je da je piletina Kijev prvi put pripremljena 1912. u Sankt-Peterburgu, a iako nema dokumentiranih dokaza, mnogi se ukrajinski kuhari slažu da autentični recept potječe iz Francuske.

Potrebni sastojci

Osim pilećih prsa i klasičnih sastojaka za pohanje, kao što su jaja, krušne mrvice, brašno i začini, glavna zvijezda ovog jela aromatični je maslac, a za njegovu pripremu trebat će vam:

  • maslac
  • češnjak
  • peršin
  • vlasac
  • kopar
  • limunova korica
  • sol i papar.

Kako se priprema

Izvadite maslac iz hladnjaka i pustite da odstoji 30-45 minuta da omekša. Pomiješajte maslac s mljevenim biljem, češnjakom, koricom limuna, soli i paprom. Oblikujte ga u valjak i čvrsto ga umotajte u plastičnu foliju. Stavite u zamrzivač na oko 15 minuta dok pripremate piletinu

Stavite pileća prsa na dasku za rezanje i prerežite sredinu piletine, ali pazite da ne prerežete skroz do kraja. Otvorite piletinu poput krila leptira i stavite je ravno u vrećicu s patentnim zatvaračem. Piletinu istucite na debljinu otprilike 1.5 cm te začinite solju i paprom s obje strane.

Izvadite maslac iz zamrzivača i iz omota i narežite na 8 ravnomjernih kriški te njima napunite piletinu. Smotanu piletinu stavite u hladnjak na najmanje 2 sata ili preko noći. Piletinu zatim uvaljajte u brašno, pa u smjesu od jaja i na kraju u mrvice. Pržite je oko 3-4 minute sa svake strane, dok ne postane zlatna. Izvadite je iz ulja i stavite na lim te pecite u pećnici 20-24 minute.

Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.