ISPLATI li se otići do Velike Gorice samo za ručak? Neki tvrde da se zbog ovog restorana isplati, a s obzirom na to da smo bili u blizini i da je ovaj restoran prema recenzijama jedan od boljih u ovom gradu, otišli smo provjeriti je li to zaista tako.
Spomenuti restoran, Pivnica Turopolje, nalazi se na samom izlazu iz Velike Gorice, na adresi Trg kralja Petra Krešimira IV. 29. Postoji već dvadesetak godina, nudi jela inspirirana turopoljskom baštinom, kao i neka klasična jela s roštilja i razne gablece, koji koštaju 6 eura, a cijena glavnih jela kreće se između 6 i 28 eura.
Mi smo ovoga puta došli na kasniji ručak. Mjesta je bilo puno jer je bio radni dan pa smo parking našli odmah ispred restorana, no za dane kada bude velika gužva, osiguran je i ogroman parking iza samog restorana. Restoran ima i veliku terasu, a unutra prevladava rustikalan ambijent - nije nimalo moderno, što nam se odmah na prvu svidjelo.
Plata za dvoje za 29 eura
Po preporuci konobara, naručili smo platu "Turopolje", koja je bila krcata njihovim najpopularnijim specijalitetima. Plata je za dvije osobe, a od mesa dobiju se dvije pureće rolice punjene šampinjonima, dva zagrebačka odreska, dva svinjska odreska na žaru i svinjski medaljoni u umaku od šampinjona.
Prilozi su standardni - šampinjoni, njoki, kroketi, pomfrit te kuhano povrće i cijena cijele ove plate je 29 eura, a od priloga smo još uzeli i jednu šopsku salatu za 5 eura te malu košaricu njihovog fantastičnog domaćeg kruha, za 1.50 eura.
Zagrebački im je teški "flop", a svinjski medaljoni žilavi. No, nije sve tako loše
Prvo što smo probali odmah nas je razočaralo - zagrebački odrezak bio je tanak kao papir i stvarno lošeg okusa, toliko da se uopće nije moglo razaznati o kojem je točno mesu riječ, a od šunke i sira koji bi se iz njega trebao razlijevati ni traga.
Zatim smo odlučili dati priliku svinjskim medaljonima u umaku od šampinjona koji su, na našu veliku žalost, bili previše žilavi, ali umak se odlično slagao s njokima. Dojam je popravila odlična pureća rolica, koja je bila zbilja sočna, a svinjski odrezak bio je savršeno tanak i baš onakav kakvog ga volimo s roštilja.
Prilozi su također bili ukusni, a posebne pohvale idu za kruh, i to onaj domaći, kukuruzni. Već dugo nismo jeli tako ukusan kruh, koji nas je odmah podsjetio na bakinu kuhinju. Sve u svemu, od ove plate koja je za dvoje lako će se najesti i troje ljudi jer, što se tiče količine, zaista se puno dobije, no što se kvalitete mesa tiče - osrednje.
Što kažu recenzije?
U trenutku pisanja ovog teksta, restoran ima nešto više od 2300 recenzija i ocjenu 4.6 na Googleu, a sudeći po komentarima, najviše ga posjećuju lokalci, kao i neki turisti koji odsjedaju u Velikoj Gorici zbog neposredne blizine zračne luke.
Sve su recenzije uglavnom pozitivne (posebno one koje ostavljaju stranci), a unatoč nekim lošijim stavkama na meniju, mi bismo se rado vratili i drugi put probali nešto drugo (svi hvale Ivekovu platu s BBQ rebarcima koju, kada smo mi bili, nažalost više nisu imali).