Čitateljica Adriana Drljo iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali? pohvalila se svojom prvom sarmom ove jeseni i fotografije podijelila s ostalim članovima grupe. Dok mnogi još uživaju u varivima i pečenju, Adriana je odlučila ne čekati - njezin lonac s mirisnom sarmom već je gotov.
Riječ je o jelu koje mnogi smatraju simbolom hladnijeg dijela godine - kombinacija kiselog kupusa, mljevenog mesa i riže, uz obaveznu porciju dimljenog mesa ili uz dodatak pire krumpira, za mnoge označava početak prave sezone zimske hrane.
Tradicionalno se počinje kuhati oko blagdana Svih svetih, kad temperature padnu dovoljno da se traži nešto teže i "na žlicu", a mnogi vjeruju da pravi jesenski ugođaj zapravo počinje tek kad se po kući osjeti miris kiselog kupusa i dimljenog mesa.
Ipak, s obzirom na to da je tek sredina listopada, mnogi bi rekli da je za sarmu još prerano. Drugi će pak tvrditi da za to omiljeno jelo - nikad nije prerano. Što vi mislite?