Ako ih nikada niste jeli na ovaj način, sada morate probati brzo ukiseljene rotkvice

Foto: Shutterstock

ROTKVICE su, uz mladi luk, nezaobilazan dio uskrsnog stola i odlično se slažu sa šunkom i jajima, posebno kad su svježe i hrskave. No možete ih pripremiti na mnogo različitih načina, a jedan od najboljih je da ih ukiselite. Ako to nikada dosad niste radili, trebali biste probati, a u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako to napraviti, uz recept.

Ukiseljene rotkvice kao savršen dodatak burgerima i sendvičima

Prije nego što ih ukiselite, obratite pozornost na to kakve su rotkvice i odaberite one svježe, koje nemaju vidljivih oštećenja, tragove truljenja ili požutjelo lišće. Idealno je da budu male ili srednje veličine, jer će tako biti hrskavije nakon kiseljenja.

Rotkvice temeljito operite kako biste uklonili svu prljavštinu ili pesticide s kore. Veće rotkvice možete narezati na tanke kolutiće, dok manje rotkvice možete staviti cijele. Uzmite veću staklenku, a možete i dvije manje. Moraju imati poklopac, ali ne treba biti nov kao da radite zimnicu koja će stajati u smočnici godinu dana. Stavite unutra narezane rotkvice.

Sastojci za brzo kiseljenje

Za kiseljenje će vam trebati jabučni ocat, topla voda, sol i šećer. Sve to promiješajte i miješajte dok se šećer i sol ne otope. Prelijte preko rotkvica u staklenki i zatvorite. Tekućina ih mora prekriti. Po želji dodajte začine, poput papra u zrnu ili lovorovog lista, pa ostavite da rotkvice odstoje na sobnoj temperaturi oko sat vremena.

Nakon toga poklopite i stavite u hladnjak te potrošite u roku od dva do tri tjedna. Dobro pristaju uz burgere, sendviče ili bao bunse, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.