Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
ODLAZAK na Viški polumaraton pamtit ću po dosta lošem i kišovitom vremenu, obilasku lijepih otočkih lokaliteta i posjetima pizzerijama koje, vjerovali ili ne, ne prave i ne poslužuju napoletanske pizze. Znao sam da su kultna viška Karijola i komiški Hum zatvorene, s obzirom na to da rade samo za vrijeme sezone, pa sam se malo raspitao i saznao koje su pizzerije u ovo doba godine otvorene.
U subotu smo se, odmah poslije utrke, zaputili u pizzeriju Kut koja se nalazi u istoimenom predjelu grada Visa s malim sidrištem. Pizzerija se smjestila na samoj rivi nekih desetak metara od mora pa smo izabrali stol na velikoj vanjskoj terasi, iako je i unutrašnji prostor izuzetno velik, prostran i lijepo uređen.
Moram priznati kako sam zbog istrčane utrke bio poprilično gladan, a i zaželio sam se "old school" pizza pa sam pomalo nestrpljivo čekao jelovnik u kojem se nalazi trinaest pizza, od kojih je Zagrebačka posebno istaknuta kao nova u ponudi. Izabrali smo Margheritu, La Verduru, Tonno di Mare i moju omiljenu Che Bella Mortadela.
Ovo je možda tek drugi ili treći put da naručujem pizzu s mortadelom a da nije napoletana. Pizze su nam na stol stigle uistinu brzo, a iznenadile su nas i veličinom i izgledom. Poprilično su velike, dok je tijesto neobične žućkaste boje. Pizze izgledaju kao prave "old school" pizze bez pretjerano uzdignutih i napuhanih rubova, a tijesto je od ruba prema sredini ravnomjerno tanko, hrskavo na površini i fine teksture.
Obično se pokušavam sjetiti pizzerija koje sam posjetio, a poslužuju sličan tip pizze, ali ove su pizze nekako posebne i drugačije od klasičnih old school pizza. Malo sam provrtio slike u glavi te su me ipak podsjetile na zagrebački Purger i osječku Corollu, bez obzira na to što su rubovi mrvicu drugačiji, a sredina nešto tanja.
Sve su pizze koje smo naručili bile izuzetno sočne i ukusne, a La Verdura nas je posebno oduševila. U nadjevu se uz mozzarellu nalaze tikvice, kukuruz, svježa crvena paprika, cherry rajčice i crne masline, pa je La Verdura osvježavajuća i lagana pizza, a opet dovoljno zasitna. Tonno di Mare je pizza s tunom koju smo izabrali zbog zanimljive kombinacije pratećih sastojaka, prvenstveno luka i kapara. Ja sam s Che Bella Mortadelom bio i više nego zadovoljan.
Za razliku od većine pizzerija s pravim old school pizzama i uobičajenim nadjevima, Kut se hrabro poigrava sastojcima svojih nadjeva i stvara kombinacije koje bismo prije očekivali na napoletanskim pizzama.
Zanimalo me je o kakvom se tijestu radi i kako ga u Kutu pripremaju, a odgovore mi je prije odlaska dao susretljiv pizza majstor. Tijesto pravi takozvanim zamjesom iz ruke uz jako malu količinu kvasca i 60 posto vode te nešto kraću fermentaciju u posebno pripremljenoj prostoriji.
Pizze se peku dosta kratko na vrlo visokim temperaturama na kakvima se u pravilu peku napoletanske pizze. To si može priuštiti zbog dugogodišnjeg iskustva i vrlo kvalitetne peći koja ravnomjerno raspoređuje toplinu i adekvatno ispeče cijelu pizzu, a da površina i rubovi ne izgore. Kut pravi odlične pizze s kojima će pogotovo biti zadovoljni ljubitelji stare škole i svi oni koji ne preferiraju sve prisutnije moderne napoletane.
Cijene se kreću od 11 eura za Margheritu do 15 eura koliko košta Bisteka, pizza s biftekom, pinjolima i umakom od tartufa. Većina pizza je 13 eura, koliko je i La Verdura, nama najbolja od svih koje smo probali.
Osvježili smo se točenim pivom, a opuštena atmosfera i sama lokacija terase smještene na nekih desetak metara od mora učinile su posjet viškoj pizzeriji Kut dodatno ugodnim te upotpunile naš cjelokupan vrlo pozitivan dojam.