Ako volite tiramisu i pistacije, ovo je kombinacija koju morate isprobati

Foto: Cerovec23 / Shutterstock.com

IAKO tiramisu danas dominira jelovnicima širom svijeta, prvi se put pojavio u skromnom gradu Trevisu oko 1800. godine. Njegovo ime potječe od talijanskog izraza "tirami sù", koji doslovno znači "podigni me", što je referenca na učinak kombinacije šećera, likera i kave na naše tijelo - podiže energiju i raspoloženje.

>> Za ovaj desert neki govore da je afrodizijak i da ga je osmislila vlasnica bordela

Ovaj desert od piškota natopljenih kavom i prelivenih mascarpone kremom uživa status ikone među talijanskim slasticama, a klasična kombinacija kakaa i mascarponea, s piškotama natopljenim u kavu, brzo je našla svoje mjesto na jelovnicima diljem Italije, ali i diljem svijeta.

Tiramisu s pistacijama

Iako je najpoznatija verzija ona u kojoj se posipa kakaom, tiramisu možete napraviti i s pistacijama, ako ih volite. Za pripremu tiramisua u ovoj verziji trebat će vam:

  • krema od pistacija
  • mljevene pistacije
  • šećer
  • mascarpone
  • jaja
  • mlijeko
  • ekstrakt vanilije
  • piškote.

Kako se priprema

Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije zasebne posude. Umutite žumanjke sa šećerom i u smjesu dodajte mascarpone, 60 grama mljevenih pistacija i 150 grama kreme od pistacija i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Stavite smjesu u posudu i stavite u hladnjak.

Umutite bjelanjke dok ne postanu pjenasti. Pažljivo umiješajte bjelanjke u kremu s pomoću kuhače. Pomiješajte mlijeko s 50 g kreme od pistacija i 3 kapi ekstrakta od vanilije. Zagrijte u loncu, a kada se zagrije, u tu smjesu umočite jednu po jednu piškotu.

Velikom žlicom nanesite tanak sloj mascarpone smjese u posudu u kojoj ćete slagati kolač. Na to stavite prvi sloj piškota, zatim još jedan sloj mascarponea pa još jedan sloj piškota. Završite s posljednjim slojem kreme. Ohladite pa prije posluživanja narežite i ukrasite mljevenim pistacijama.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.