JESTE li ikada primijetili crvenkastu mrljicu u žumanjku? Sigurni smo da jeste. Ako ste se tada pitali je li sve u redu s jajetom, ali i ako niste sumnjali u ispravnost jaja, nego ste samo poželjeli saznati što je to - donosimo vam odgovor.
Krvava mrlja u jajetu, najčešće u žumanjku, zapravo je posljedica puknuća sitne krvne žile u kokoši tijekom formiranja jajeta. Dakle, nije riječ o oplođenju, bolesti ni nekoj "grešci prirode", već o sasvim prirodnoj pojavi koja se ponekad dogodi.
Kod industrijske proizvodnje jaja, mnoga jaja se pregledavaju kroz jako svjetlo ("candling") upravo kako bi se takve mrlje uočile i uklonile prije nego dođu do kupca. No kod jaja iz domaće proizvodnje ili kod nekih "manje obrađenih" kategorija jaja, krvava točka se može provući i naći u jajetu.
Da – potpuno je sigurno. Ako je jaje svježe i pravilno skladišteno, krvava točka ne znači da je jaje pokvareno. Možete je jednostavno ukloniti žličicom ili je ostaviti – termička obrada ionako će sve neutralizirati.
Zapravo, mnogi kuhari i nutricionisti potvrđuju da prisutnost krvi ne utječe ni na okus ni na kvalitetu jela. Radi se o vizualnom i psihološkom "problemu", ne o zdravstvenom.
Ako jaje ima neugodan miris, neobičnu boju bjelanjka (npr. ružičastu, zelenkastu) ili je ljuska napukla i sluzava – to su znakovi kvarenja. Krvava točka sama po sebi nije razlog za zabrinutost, ali ako postoji i jedan dodatni znak neispravnosti, bolje je ne riskirati.
Ne. Oplođena jaja i krvava jaja nisu nužno povezani. Da bi jaje bilo oplođeno, kokoš mora biti u kontaktu s pijetlom. U komercijalnoj proizvodnji, to gotovo nikad nije slučaj. Krvava mrlja dolazi isključivo iz same kokoši, kao posljedica malog pucanja krvne žile, a ne zbog oplodnje.
Ako sljedeći put ugledate malu crvenu točku u jajetu – ne paničarite. Niste dobili pokvareni proizvod, niti se radi o potencijalnom piletu iz jajeta. To je samo mala biološka nesavršenost koja vas ne treba spriječiti da uživate u omletu.