SIRUP od smokvinog lista postao je pravi hit na društvenim mrežama, posebno na TikToku, gdje ga svi isprobavaju i dijele svoje recepte, baš kao i prošle godine u ovo vrijeme. Osim što izgleda atraktivno, osvojio je ljude jednostavnošću pripreme i iznenađujućim okusom koji podsjeća na kokos, iako u njemu nema ni traga tog egzotičnog ploda.
Ono što ga čini posebno privlačnim jest činjenica da se radi od lako dostupnih sastojaka i ne zahtijeva nikakvu kulinarsku vještinu - sve što vam treba jest nekoliko listova, malo šećera, vode i strpljenja. Upravo zato je osvojio i one koji inače rijetko eksperimentiraju u kuhinji.
@chaoticforager Figs (the fruit of Ficus caria) are delicious, but did you know that the leaves are also edible and have a wonderfully aromatic coconut-vanilla flavor profile when boiled? Let me know if you try it for yourself! (I might have to go pick some more pears and make poached pears with fig syrup)!@Redleaf Ranch Recipe: Pick two good handfuls of the freshest, youngest fig leaves you can find. The accompanying stems are extra flavorful so include them too! Boil in enough water to cover leaves until water changes color and is very fragrant. Remove leaves and add an amount of sugar to the water that roughly equals the amount of water you used. Boil until slightly thickened. Cool, bottle, and enjoy! #figleafsyrup #ficuscaria #mushroomauntie #foragedrecipes #simplesyrup ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda
Bilo da ga pripremate iz znatiželje ili želite isprobati novi, osvježavajući dodatak pićima i slasticama, sirup od smokvinog lista vrlo je jednostavan za pripremu, zato uberite nekoliko svježih listova i uvjerite se i sami.
Za pripremu sirupa od smokvinog lista trebat će vam samo tri sastojka:
Uberite najsvježije lišće s drveta smokve i obavezno ga uberite s peteljkama, koje će pojačati okus. Lišće operite, stavite ga u lonac, prelijte vodom i stavite kuhati.
Kada voda zavre i postane žućkasto-zelena, izvadite listove smokve iz lonca, a u vodu stavite smeđi šećer. Kuhajte dok ne zavre i dok ne dobijete konzistenciju sirupa, a zatim sirup ohladite i prebacite u staklenu bočicu.
Cijeli recept za sirup pronađite ovdje.