Talijani bijesni zbog recepta za njihov klasik: "S vrhnjem je to drugo jelo"

Foto: Shutterstock

BRITANSKA gastronomska stranica Good Food izazvala je val negodovanja u Italiji nakon što je objavila recept za cacio e pepe koji - prema Talijanima - nema nikakve veze s izvornim jelom. Umjesto tri tradicionalna sastojka, recept sadrži četiri, uz dodatnu sugestiju da se može staviti i vrhnje, što je za mnoge bila kap koja je prelila čašu.

>> Cacio e Pepe

"Ne možete to nazvati cacio e pepe"

Cacio e pepe je jedno od najpoznatijih i najjednostavnijih rimskih jela - radi se o tjestenini sa samo tri sastojka: pecorinom, crnim paprom i tjesteninom. No u receptu na Good Foodu, koji je do prošle godine nosio BBC-ev naziv, navode se parmezan, maslac i čak vrhnje kao opcionalni dodatak.

Zbog toga je Fiepet Confesercenti, udruga koja zastupa restorane u Italiji, poslala pritužbu britanskom veleposlanstvu u Rimu i vlasnicima portala. Predsjednik udruge Claudio Pica bio je zapanjen receptom i upozorio: "Izvorni recept za cacio e pepe isključuje parmezan i maslac. Postoje samo tri sastojka: tjestenina, papar i pecorino."

Talijanski mediji su burno reagirali, a novinar državne televizije RAI rekao je: "Uvijek nam govore - niste vi kao BBC… a onda oni objave ovakvu stvar. Prijedlog da se doda vrhnje bio mi je jeziv".

"Ako stavite vrhnje, to je drugo jelo"

Brojni chefovi i ugostitelji u Rimu izrazili su razočaranje. Maurizio i Loredana, koji vode obiteljski hotel već četiri generacije, poručili su: "Možete raditi varijacije, ali ne možete ih nazivati izvornim imenom. Ako stavite maslac, ulje i vrhnje - to više nije cacio e pepe."

Slično razmišlja i Giorgio Eramo, vlasnik restorana svježe tjestenine kod Vatikana: "Ono što je Good Food objavio zapravo je pasta Alfredo, ne cacio e pepe." U svom restoranu nudi i verziju s limetom, ali naglašava razliku: "Limeta je samo mali ljetni twist, ne mijenja tradiciju kao maslac ili vrhnje."

Dok mnogi chefovi vole eksperimentirati, ključna zamjerka bila je ta što je britanska stranica svoj recept predstavila kao original, čime su, smatraju Talijani, doveli publiku u zabludu i narušili vrijednost talijanske kulinarske baštine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.