Jelo nalik sarmi koje će se danas naći na mnogim stolovima u Sinju, ovako se radi

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZA SARMU ste sigurno čuli, no znate li što su sinjski arambaši? Oni zauzimaju posebno mjesto u gastronomskoj tradiciji Dalmatinske zagore, a osobito grada Sinja, gdje se pripremaju već stoljećima. Iako ih na prvi pogled mnogi uspoređuju sa sarmom - zbog sličnog načina pripreme i zamatanja u listove kiselog kupusa - arambaši su zapravo zasebno jelo s posebnim karakterom, okusom i povijesnim kontekstom.

O kakvom je točno jelu riječ?

Arambaši su vrsta sarme i tradicionalno jelo iz hrvatskog grada Sinja. Pripremaju se od nasjeckanog junećeg ili goveđeg mesa, luka, češnjaka, pancete i peršina. Smjesa se začinjava paprom, solju, klinčićem, cimetom, muškatnim oraščićem i naribanom koricom limuna.

Takva se smjesa mota u listove kiselog kupusa, a potom slaže u lonac. Prije kuhanja, arambaši se prekrivaju nasjeckanim kiselim kupusom, goveđim kostima, sokom od rajčice, vodom i raznim suhomesnatim proizvodima. 

Naziv jela dolazi od turskih riječi harami (grešan, nedopušten) i başi (vođa, zapovjednik). Harambaše su zapravo bile vođe četa, a ovo jelo nosi ime po njima, jer su male rolice u posudi posložene baš kao vojnici spremni za rat.

Tradicionalno se poslužuju za blagdane poput Uskrsa i Božića, no posebno su popularni za blagdan Velike Gospe i tijekom Sinjske alke, poznatog viteškog natjecanja. Osim toga, ovo je jelo toliko posebno da je zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. 

Potrebni sastojci

Za sinjske arambaše trebat će vam:

  • juneća ili goveđa lopatica
  • panceta
  • luk
  • češnjak
  • peršin
  • sol i papar
  • klinčić
  • cimet
  • muškatni oraščić
  • limun
  • kiseli kupus
  • suho meso po želji
  • goveđe kosti
  • umak od rajčice
  • voda.

Kako ih napraviti

U velikoj zdjeli pomiješajte sitno nasjeckano meso, pancetu, luk, češnjak i peršin, koje ste sve redom sitno nasjeckali. Dodajte sve začine i limunovu koricu. Smjesu dobro izmiješajte rukama da se sve poveže. 

Odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih ako su jako kiseli, i po potrebi odrežite zadebljane dijelove. U svaki list stavite žlicu do žlicu i pol nadjeva, pa zarolajte kao da radite sarmu - prvo preklopite strane, pa motajte do kraja. Pazite da rolice ne budu prevelike.

Na dno većeg lonca stavite sloj nasjeckanog kiselog kupusa. Po njemu posložite jedan dio suhog mesa i kosti. Potom složite arambaše u krug, čvrsto jedan do drugoga. Zatim dodajte još malo suhog mesa i nasjeckanog kupusa, pa nastavite s drugim redom arambaša.

Kad su svi arambaši posloženi, sve još jednom prekrijte ostatkom nasjeckanog kupusa. Ulijte umak od rajčice i vodu toliko da sve bude gotovo prekriveno. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri najmanje 2 do 2.5 sata. 

Cijeli recept s detaljnijim uputama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.