VEĆINA nas bez razmišljanja baca koru od lubenice čim pojedemo crveni dio. No upravo taj "bijeli" dio, koji obično završi u smeću, skriva više potencijala nego što mislite - i nije samo za kompost!
U nastavku pročitajte zašto kore od lubenice ne treba bacati, što sve možete napraviti od njih i kako ih iskoristiti u kuhinji - bez puno truda, a uz dozu originalnosti.
Taj bijeli, hrskavi sloj između zelene kore i crvenog mesa lubenice zapravo je jestiv i pun vode, vlakana i malo prirodnih šećera. Po strukturi podsjeća na krastavac ili tikvicu, a neutralan okus čini ga idealnim za kombiniranje u slanim i slatkim jelima.
Evo i nekoliko ideja kako iskoristiti ovaj dio lubenice.
Koru narežite na štapiće, ogulite tvrdi zeleni sloj i stavite je ukiseliti kao krastavce. Dodajte ocat, šećer, papar i klinčiće. Nakon nekoliko dana dobit ćete osvježavajući prilog za roštilj ili sendviče.
U tavi prepržite koru narezanu na trakice uz đumbir, češnjak, soja sos i sezamovo ulje. Iznenadit će vas kako podsjeća na azijske tikvice - hrskavo, slatkasto i lagano.
Ako imate jači blender, ubacite i bijeli dio kore u smoothie uz dinju, limetu i mentu. On će dodati volumen i svježinu, bez da utječe na okus.
Možete ju još koristiti i u kolačima poput muffina - baš kao što koristite tikvicu. Samo ju naribajte i dodajte u biskvit, dat će mu sočnost i laganu slatkoću. Bijeli dio kuhan s vodom, šećerom i limunom daje i lagani sirup koji se može dodati u koktele, mineralnu vodu ili čak preliti preko sladoleda.
Možete ga i naribati - dodajte limun, maslinovo ulje, papar i sjeckani peršin - super ljetna salata koja podsjeća na salatu od celera ili krastavaca.