AKO VOLITE tjesteninu, možda vas neće iznenaditi novo istraživanje koje sugerira da upravo konzumacija tjestenine može pojačati osjećaj sreće. Studija objavljena u časopisu Food Science & Nutrition pokazala je da konzumacija tjestenine može biti povezana s većim osjećajem sreće, smanjenim stresom i većom svjesnošću prilikom jela, osobito kada se jede u društvu obitelji i prijatelja.
>> Dodajte ovo u vodu dok kuhate tjesteninu i bit će ukusnija nego ikad
Istraživanje, koje je uključilo više od 1500 ispitanika iz Italije, otkrilo je da 41 posto sudionika tjesteninu povezuje s obitelji, dok 21 posto njih uz nju veže pozitivne emocije.
Znanstvenici su koristili dvofazni pristup. Prvo su proveli online anketu među 1532 Talijana kako bi izmjerili njihove emocionalne asocijacije s tjesteninom, a zatim su pratili manju skupinu od 83 osobe tijekom dva tjedna kako bi bilježili njihove stvarne emocionalne reakcije prije i poslije obroka s tjesteninom.
"Konzumacija tjestenine bila je dosljedno povezana s pozitivnim emocijama, posebno srećom. Tematska analiza otvorenih odgovora istaknula je asocijacije s obiteljskim okupljanjima, toplinom, udobnošću i talijanskim tradicijama. Kvantitativne analize otkrile su značajne korelacije između konzumacije tjestenine i nižeg stresa, veće kvalitete života i veće svjesnosti", piše u istraživanju.
Dakle, sada kada je i znanstveno potvrđeno da nas tanjur tjestenine može učiniti sretnijima, vrijeme je da za ručak napravite svoje omiljeno jelo s tjesteninom. Ako ne znate što kuhati, ovdje pronađite naših top 5 najjednostavnijih recepata s tjesteninom.