KOLIKO god puta kuhali tjesteninu, većina nas ponavlja istu rutinu: voda, sol, tjestenina, procijediš, gotovo. Ali postoji mali trik koji koriste mnogi kuhari, a koji može podići tjesteninu na novu razinu – dodavanje maslinova ulja ili češnjaka u vodu za kuhanje nije tajna, ali postoji nešto još bolje.
Radi se o – par kapi limunova soka.
Dodavanje par kapi limunova soka u vodu dok se tjestenina kuha ne mijenja radikalno okus same tjestenine, ali čini dvije vrlo korisne stvari:
Dakle, nećete dobiti “kiselkastu” tjesteninu, već lagani, svježi “push” koji ćete osjetiti tek kada pojedete zalogaj.
Za ovo sigurno znate, ali vrijedi podsjetiti. Voda u kojoj se kuhala tjestenina sadrži škrob koji savršeno povezuje umak s tjesteninom. Kad dodate limun u tu vodu, ona postaje još bolja – idealna za povezivanje laganih umaka s maslinovim uljem, bijelim vinom, pestom ili maslacem.
Upravo ta voda (s limunom) često je tajni sastojak kremastih umaka koji zapravo ne sadrže ni kap vrhnja.
Ne treba pretjerivati – četvrtina limuna na litru vode je sasvim dovoljna. Dodajte sok u vodu kad proključa, odmah prije nego ubacite tjesteninu. Ako želite dodatni aromatični efekt, u vodu možete ubaciti i koricu limuna (nešpricanog).