Kada stručnjaci preporučuju prehranu za zdravije starenje, zdravlje srca ili smanjenje rizika od raka i kroničnih bolesti, često naglašavaju važnost voća i povrća, mahunarki te nemasnih izvora proteina poput piletine i ribe. Iako prehrambene smjernice sve više naginju biljnim namirnicama, piletina se i dalje smatra zdravijom opcijom među mesom. No, nova studija objavljena u časopisu Nutrients sugerira da ni piletina ipak možda nije tako zdrava kao što se dosad mislilo.
Znanstvenici su proučavali vezu između konzumacije peradi, gastrointestinalnih karcinoma i rizika od prerane smrti. U pojam peradi uključeni su piletina, puretina, patka i divlje ptice poput prepelica i fazana.
Analizirajući podatke 4.869 sredovječnih Talijana tijekom 19 godina, koji su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama, otkrili su da su osobe koje su umrle od gastrointestinalnih karcinoma, poput raka debelog crijeva, jetre, gušterače, želuca, jednjaka i rektuma, imale najvišu razinu konzumacije bijelog mesa, pri čemu je perad činila 33% ukupnog unosa.
Osobe koje su jele više od 300 grama peradi tjedno, što odgovara otprilike tri i pol obroka od 85 grama, imale su 27% veći rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka. Kod muškaraca, taj je rizik bio čak 61% veći. Kada se gledao samo rizik od gastrointestinalnog raka, unos od 100 do 200 grama peradi tjedno bio je povezan sa 65% većim rizikom od smrti, dok su oni koji su jeli više od 300 grama peradi tjedno imali čak 127% veći rizik, a kod muškaraca čak 161%.
Prema ovoj studiji - što manje, to bolje. Rezultati studije pokazuju da bi unos peradi trebao biti manji od 300 grama tjedno.
"Naši rezultati pokazuju da je unos veći od 100 grama peradi tjedno povezan s povećanim ukupnim rizikom od smrti, a posebice od gastrointestinalnih karcinoma", navode autori studije. Rizik je rastao proporcionalno s količinom konzumirane peradi, a rezultati su bili još izraženiji kod osoba koje su jele veću količinu crvenog mesa.
Sudionici stariji od 83 godine koji su jeli manje od 100 grama peradi tjedno imali su dvostruko manji rizik od smrti od gastrointestinalnog raka u usporedbi s onima koji su jeli više.
Znanstvenici su istaknuli kako način pripreme peradi može utjecati na zdravlje. Piletina koja se priprema na visokim temperaturama, poput roštiljanja, ili se dugo kuha, može stvoriti spojeve koji oštećuju DNA i time potencijalno povećavaju rizik od karcinoma probavnog sustava.
Istraživači su otkrili da ukupna količina mesa koju pojedinac konzumira igra veliku ulogu u povećanju rizika od smrti, čak i kod osoba koje slijede prehranu poput mediteranske.
Kod sudionika koji su umrli od drugih vrsta raka, crveno meso činilo je više od 65% ukupnog unosa mesa, u usporedbi s 56% i 58% kod onih koji su umrli od gastrointestinalnog raka ili drugih uzroka. Više od polovice smrtnih slučajeva povezanih s rakom zabilježeno je kod osoba koje su tjedno unosile više od 400 grama mesa, čak i kad su se hranile u skladu s mediteranskom prehranom.
"Smatramo da je korisno umjereno konzumirati perad i povremeno je zamijeniti drugim jednako vrijednim izvorima proteina, poput ribe", zaključuju autori. "Također je ključno obratiti pažnju na metode pripreme hrane i izbjegavati visoke temperature i dugo kuhanje."