Pet stvari koje medicinske sestre nikad ne bi držale kod kuće

Foto: 123RF

NEKE stvari poput seta za prvu pomoć, pincete i kapi za oči neophodne su u svim kupaonskim ormarićima i kućnim ljekarnama. Postoji li nešto što biste trebali izbaciti? Stručnjaci kažu da.

Portal HuffPost proveo je anketu među medicinskim sestrama o stvarima koje nikad ne bi držale kod kuće, a ne biste trebali ni vi.

1. Stara šminka

“Korištenje šminke kojoj je istekao rok trajanja, posebno podloge i olovaka za oči, može izazvati infekcije”, kaže profesorica sestrinstva Sandy Cayo. Dodaje da svakim korištenjem stare šminke povećavate šanse za rast bakterija, što može dovesti do akni i infekcija kože.

Na svako proizvodu trebao bi stajati rok trajanja, a ako ga nema, možete se voditi ovim smjernicama:

Maskara: tri do šest mjeseci

Olovka za oči: šest mjeseci do godinu dana

Podloga: dvije godine

Ruž za usne: dvije godine

Rumenilo, sjenilo, puder: jedna do dvije godine

Prirodna kozmetika: tri do šest mjeseci

2. Narkotici

Svaki lijek za koji ne želite da dospije u ruke djece ili gostiju trebao bi se nalaziti na sigurnom mjestu, upozorava medicinska sestra Teri Dreher. 

Kaže da lijekove za omamljivanje, uspavljivanje ili olakšavanje boli treba držati pod ključem ili skrivene, a ako ih više ne trebate, predajte ih u najbližu ljekarnu kako bi se sigurno bacili.

“Ako ste bili ozlijeđeni ili na operaciji te su vam prepisani narkotici, treba ih propisno baciti, a to vrijedi i u slučaju da im je istekao rok trajanja”, upozorava Ashley Cook, sestra zadužena za sigurnost pacijenata u bolnici Avista u Coloradu.

3. Istrošene britvice

Koliko ste puta odlučili baciti britvicu pa ste je ipak još barem jednom iskoristili?

“Stara britvica i iziritirana koža su opasna kombinacija. Samo zato što ne vidite porezotine na koži, ne znači da ih nema”, napominje Cayo i pojašnjava da istrošeni žilet može stvoriti mikroskopske razderotina na koži kroz koje u tijelo mogu ući bakterije i tako riskirate infekciju.

Ako želite produžiti rok trajanja britvice, isperite je nakon korištenja toplom vodom da biste uklonili sve dlake, oprezno je prebrišite ručnikom nakon korištenja i osušite na zraku prije nego što je spremite. 

Stručnjaci također savjetuju da žilet mijenjate nakon pet do deset korištenja i nikad ga ne dijelite s prijateljima ili obitelji.

4. Hidrogen peroksid ili alkohol

Sestra Crystal Polson ove dvije stvari nikad nema u svom domu.

“Zašto? Unatoč popularnom vjerovanju, ove dvije stvari nisu prikladne za čišćenje bezazlenih porezotina i rana. Zapravo, oba proizvoda mogu nanijeti štetu tkivu i odgoditi zacjeljivanje”, tvrdi.

Dodaje da je manje ozljede najbolje tretirati čistom vodom i blagim sapunom. Mjesto koje ste porezali nježno isperite pod hladnom vodom otprilike pet minuta kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije i prljavštinu. U slučaju većih ili dubljih posjekotina, obratite se liječniku.

5. Tekući zavoj

Ovaj specifičan proizvod medicinska sestra Catherine Burger izbjegava u širokom luku. Iako zavoj u spreju može djelovati na posjekotine, kaže da ga ljudi kod kuće rijetko nanose pravilno.

“Imali smo puno slučajeva inficiranih rana uslijed nepravilnog korištenja flastera u spreju. Uz to, takvi proizvodi mogu biti vrlo bolni za površinske posjekotine”, pojasnila je i dodala da imaju i niz potencijalnih nuspojava poput osipa, svraba, crvenila kože i peckanja. 

“Ako niste sigurni, najbolje je staviti običan flaster, za prvu ruku”, zaključila je Burger.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.