Što doručkovati za stabilizirani šećer u krvi

Foto: Shutterstock

Ako se svakog jutra budite umorni, brzo planete bez razloga ili vas već oko 10:30 hvata neutaživa želja za nečim slatkim - možda nije (samo) do stresa. Vrlo je moguće da razlog leži u načinu na koji doručkujete. Ili još češće - u činjenici da doručak potpuno preskačete.

Stručnjaci za metabolizam, regulaciju glukoze i hormonsko zdravlje sve češće upozoravaju na povezanost nestabilne razine šećera u krvi s jutarnjim umorom, razdražljivošću i čestim napadima gladi tijekom dana. Dobra vijest? Rješenje je jednostavno i počinje prvim obrokom u danu.

Što se događa s tijelom kad doručak nije u balansu

Kada dan započnemo obrokom koji je prepun šećera i brzih ugljikohidrata - recimo, samo pecivom, keksima, voćnim sokom ili kavom s mlijekom i šećerom - dolazi do naglog porasta razine glukoze u krvi. Na to gušterača reagira izlučivanjem inzulina kako bi snizila glukozu.

No taj nagli porast često bude praćen jednako naglim padom - što rezultira osjećajem drhtavice, umora, razdražljivosti i potrebom za "još malo nečega slatkog". Tako ulazimo u začarani krug glukoznih skokova i padova, a posljedice se često osjećaju i u raspoloženju, koncentraciji i kontroli apetita.

Simptomi nestabilne glukoze u krvi koje možda ne povezujete s doručkom:

  • jutarnji umor i tromost iako ste spavali dovoljno
  • nervoza i razdražljivost bez konkretnog razloga
  • pojačana žudnja za ugljikohidratima i slatkim
  • česte glavobolje i nesanica
  • osjećaj gladi vrlo brzo nakon obroka
  • nagli padovi energije tijekom dana.

Što bi trebao sadržavati doručak koji stabilizira šećer u krvi?

Doručak koji pomaže u održavanju stabilne glukoze temelji se na tri ključna elementa:

Proteini – Oni su temelj stabilnog doručka. Usporavaju probavu, potiču sitost i pomažu u održavanju stabilne glukoze.

Vlakna – Usproravaju apsorpciju šećera u krvotok i podržavaju zdravlje crijeva.

Zdrave masti – Produžuju osjećaj sitosti i pomažu u hormonskoj ravnoteži.

Najvažnije, doručak bi trebao izbjegavati prerađene šećere i prazne ugljikohidrate, barem u prvim satima dana.

Primjeri doručaka koji pomažu stabilizirati glukozu

Omlet s povrćem i avokadom + komadić integralnog tosta

Grčki jogurt (ili skyr) s chia sjemenkama, šakom borovnica i malo cimeta

Zobena kaša kuhana s bademovim mlijekom, chia sjemenkama i orašidima (bez dodanog šećera)

Proteinski smoothie (s proteinskim prahom, biljnim mlijekom, maslacem od badema i špinatom)

Tvrdo kuhana jaja + povrtna salata + nekoliko krekera od cjelovitih žitarica

Važno je doručak pojesti u roku od 1-2 sata nakon buđenja, kako bi se spriječio stresni odgovor tijela koji povećava kortizol i dodatno destabilizira razinu glukoze.

Što još može pomoći?

Redoslijed unosa hrane: Najprije pojedite proteine i masti, zatim ugljikohidrate - to usporava glikemijski odgovor.

Šetnja nakon jela: I kratka desetominutna šetnja pomaže sniziti razinu glukoze nakon obroka.

Izbjegavanje kave na prazan želudac: Kofein može povećati razinu kortizola i dodatno poremetiti glukozu ako prethodno niste jeli.

Doručak je više od navike – on je alat za stabilniji dan

Ako želite više energije, manje napada gladi i bolju kontrolu raspoloženja - počnite od doručka. Nije stvar u savršenstvu, nego u malim, održivim promjenama koje čine razliku. Stabilna glukoza ne znači dosadna prehrana, već pametno biranje onoga što će vas hraniti iznutra i pomoći vam da se osjećate snažno, bistro i stabilno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.