Kardiolozi mole ljude s visokim kolesterolom da prestanu raditi jednu stvar

Foto: Pexels

Bolesti srca već su dugo vodeći uzrok smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Iako na sve čimbenike rizika ne možemo utjecati, kardiolozi ističu koliko je važno preuzeti kontrolu nad onim što možemo - posebice kad je riječ o prehrani.

"I najmanje prilagodbe prehrane mogu imati velik klinički učinak ako se zadrže kroz duže razdoblje", kaže kardiolog dr. Patrick Kee za Parade.

Jedna navika na koju posebno upozoravaju stručnjaci kod osoba s povišenim kolesterolom jest prekomjeran unos zasićenih masti. "Vidimo znatno povećan rizik od bolesti srca kod visokog unosa zasićenih masnoća", upozorava kardiolog dr. Bradley Serwer.

Zasićene masnoće, koje se uglavnom nalaze u crvenom mesu i punomasnim mliječnim proizvodima, potiču jetru da proizvodi više LDL ("lošeg") kolesterola, što povećava rizik od začepljenja arterija, srčanog i moždanog udara.

Smanjenje unosa zasićenih masnoća nije nemoguće

Problem je što su zasićene masnoće posvuda - u brzoj hrani, sladoledima, pekarskim proizvodima - a etikete znaju zavarati. "Proizvodi koji se reklamiraju kao nemasni ili sa smanjenim udjelom masnoća često i dalje sadrže velike količine zasićenih masti, ili pak više šećera i soli, što dodatno zbunjuje potrošače", objašnjava dr. Kee.

Dodaje kako opsesija proteinima često vodi ljude prema crvenom mesu, koje je izvor i proteina i zasićenih masti.

Ipak, smanjenje unosa zasićenih masnoća nije nemoguće - uz nekoliko jednostavnih navika. Stručnjaci savjetuju da u prehranu uključimo više povrća i cjelovitih žitarica, maslac zamijenimo maslinovim ili avokadovim uljem, biramo nemasne ili biljne izvore proteina poput ribe i leće, te pažljivo čitamo deklaracije.

"Najbolji način da smanjite unos zasićenih masti jest da znate što jedete. Zato pokušajte izbjegavati restorane u kojima ne znate točne sastojke jela", zaključuje dr. Serwer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.