Nakon povratka iz trgovine, mnogi se pitaju: treba li baš sve prati? Je li voda dovoljna ili je potreban neki jači pripravak? Stručnjaci ističu, pranje svježih namirnica nužno je za zdravlje.
Voće i povrće treba prati kako bi se uklonila prljavština, bakterije i ostaci pesticida. Na njihovoj površini mogu se nalaziti E. coli, salmonela, listerija, pesticidi i mikrobi iz tla, ambalaže ili kolica iz trgovine. Pranje znatno smanjuje rizik od trovanja hranom, iako se ne može ukloniti 100 % štetnih tvari.
Što kažu službene preporuke?
- Operite ruke sapunom i toplom vodom barem 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom.
- Perite namirnice tek prije pripreme ili jela, ne prije spremanja u hladnjak (vlaga potiče kvarenje).
- Koristite samo hladnu tekuću vodu.
- Ne koristite sapune, deterdžente ni sredstva za dezinfekciju.
- Ako je proizvod označen kao "oprano prije pakiranja", nije ga potrebno dodatno prati.
Kako pravilno oprati različite namirnice?
- Lisnato povrće (salata, špinat): Isprati pod mlazom vode, osušiti u cjedilu za salatu.
- Bobičasto voće (maline, borovnice): Nježno isprati neposredno prije jela.
- Korjenasto povrće (krumpir, mrkva): Očistiti četkom pod tekućom vodom, prethodno namočiti ako je jako prljavo.
- Voće s tvrdom korom (dinje): Oprati prije rezanja kako se mikrobi s kore ne bi prenijeli nožem.
- Voće s jestivom korom (jabuke, krastavci): Obavezno oprati čak i ako ćete ih guliti.
- Ljute papričice: Prati s rukavicama, izbjegavati dodirivanje lica i očiju.
- Gljive: Očistiti vlažnim papirom ili mekanom četkicom - ne namakati u vodi.
- Svježe začinsko bilje: Potopiti u posudu s hladnom vodom, lagano promiješati i osušiti.
A što je s organskim namirnicama?
I organsko voće i povrće treba prati. "Na organskim proizvodima može biti zemlje, bakterija ili ostataka gnojiva", objašnjava nutricionistica Amy Reed. Iako neki koriste ocat ili sodu bikarbonu, to nije nužno – obična voda u većini slučajeva je dovoljna.
Pranje voća i povrća jednostavan je, ali ključan korak za sigurnost prehrane. Uklanjanjem površinskih nečistoća štitite se od bakterija, pesticida i mogućih bolesti koje se prenose hranom.