Društvene mreže i oglasi prepuni su preporuka o dodacima prehrani koji navodno jačaju imunitet. Iako obećavaju "čudesne" učinke, liječnici upozoravaju da se mnogi takvi proizvodi temelje na neutemeljenim tvrdnjama.
"Živimo u svijetu preplavljenom reklamama koje promiču dodatke bez stvarnih dokaza", kaže liječnik dr. Christopher Scuderi za Parade. Dodaje da osobe starije od 50 godina trebaju biti posebno oprezne jer neki suplementi mogu pogoršati postojeće zdravstvene tegobe.
Stručnjaci ističu da bi starije osobe trebale izbjegavati visoke doze cinka. "Količine iznad 40 miligrama dnevno mogu uzrokovati manjak bakra, anemiju i smanjen broj bijelih krvnih stanica", upozorio je dr. Scuderi. Liječnica dr. Nora Tossounian pojašnjava da je preporučeni unos znatno manji - osam miligrama za žene i 11 miligrama za muškarce - te da se taj iznos najčešće postiže prehranom.
"Dugotrajno uzimanje većih doza bez nadzora nosi ozbiljne rizike", istaknula je.
Prekomjerni unos cinka, dodaje dr. Tossounian, ometa apsorpciju bakra u tijelu, što može dovesti do oštećenja živaca, anemije i slabijeg imuniteta. "Ironično je da upravo ono što pokušavate ojačati - imunitet - zapravo možete oslabiti", rekla je.
Dr. Daniel Kim dodao je da previše cinka može sniziti razinu "dobrog" kolesterola i izazvati probavne smetnje poput mučnine i grčeva, osobito kod osoba koje uzimaju lijekove za kronične bolesti.
Unatoč rizicima, liječnici ističu da je cink i dalje važan mineral, ali u umjerenim količinama. "Zamislite cink kao čuvara imunološkog sustava. Ne ubrzava ga, ali pomaže da radi ispravno", rekla je dr. Tossounian. Dr. Kim preporučuje prehranu bogatu cinkom - kamenice, piletinu, sjemenke bundeve, leću i tofu - umjesto dodataka.
"Ako primijetite usporeno zacjeljivanje rana, ispadanje kose ili probavne smetnje, obratite se liječniku. Male promjene u prehrani mogu napraviti veliku razliku", zaključio je dr. Scuderi.