ZA MNOGE ljubitelje hrane večera je najuzbudljiviji dio dana. To je obrok tijekom kojeg se najčešće eksperimentira i isprobavaju novi recepti. Međutim, upravo tada vrlo lako može postati kalorijska bomba koja pridonosi nakupljanju masnih naslaga na trbuhu, piše SheFinds.
Nema ništa loše u povremenom uživanju, ali važno je pripaziti na izbor namirnica, osobito ako pokušavate smršavjeti. O tome je govorio dr. Hector Perez, certificirani barijatrijski kirurg, koji je upozorio na četiri vrste večera koje bi bilo najbolje izbjegavati želite li uspješnije izgubiti masne naslage s trbuha.
Iako se salata čini kao savršen obrok za mršavljenje, vrlo brzo može postati suprotno, osobito kada je pretrpana masnim i visokokaloričnim preljevima, a nedostaje joj hranjivog povrća i nemasnih proteina.
"Salata se čini kao bezopasan, zdrav izbor za večeru, ali dodaci je brzo mogu pretvoriti u kalorijsku bombu", objašnjava dr. Perez. "Nekoliko žlica ranch umaka, umaka od plavog sira ili medenog senfa može dodati stotine kalorija, nezdravih masnoća i šećera. Hrskava piletina, komadići slanine i krutoni bogati su zasićenim mastima i kalorijama. I, iako su hranjivi, visokomasni dodaci poput sira, avokada i orašastih plodova moraju se jesti umjereno".
U potrazi za brzom i praktičnom večerom wrap se može činiti kao odlična ideja. Manje je neuredan od sendviča, a u tortilju stane mnogo različitih namirnica. No, proizvođači kupovnih wrapova rijetko vode računa o vašoj liniji.
"Wrap se često predstavlja kao lakša alternativa sendviču, ali to često nije slučaj", kaže dr. Perez. "Susreo sam se s mnogim komercijalno proizvedenim, velikim tortiljama od pšeničnog brašna koje imaju sličan ili čak veći broj kalorija od nekoliko kriški kruha. Kupovni wrapovi često su puni natrija, konzervansa i dodanih šećera. Glavni problem može biti i sadržaj, primjerice pržena piletina, visokomasni umaci ili prekomjerna količina sira".
Pureći burgeri dugo su se smatrali zdravijom alternativom crvenom mesu. Ipak, kada im se dodaju razni teški prilozi i umaci, njihova nutritivna vrijednost znatno opada.
"Pureći burger zdrav je onoliko koliko su zdravi njegovi sastojci i način pripreme", ističe dr. Perez. "Prethodno pakirani pureći burgeri često sadrže visoke razine natrija, konzervansa i punila, kako bi nadoknadili prirodni nedostatak masnoće".
Zdravstvene prednosti poništavaju se i dodavanjem visokomasnog sira, majoneze ili velikih peciva od rafiniranog brašna. Previše škroba također može biti problem, čak i kod kuće, jer mnogi recepti za pureće burgere uključuju krušne mrvice kao vezivno sredstvo.
Sushi može biti hranjiv obrok, no popularne rolice često sadrže velike količine bijele riže, pržene sastojke i razne umake, što ih čini vrlo kaloričnima. Uz to, lako je pretjerati s količinom, pa kontrola porcija postaje izazov.
"Sushi može biti iznenađujuće bogat kalorijama i natrijem", napominje dr. Perez. "Bijela riža koja se koristi u većini sushija bogata je ugljikohidratima i može sadržavati dodani šećer i ocat. Prekomjerna količina sojinog umaka drastično povećava unos natrija, što dovodi do zadržavanja vode i nadutosti".
Najpopularnije rolice često uključuju majonezu, tempura tijesto, krem sir i pržene morske plodove, što značajno povećava udio masti i kalorija.