AKO STE se ikada pitali može li prehrana utjecati na duljinu vašega života, odgovor je da, tvrde nutricionisti. Iako postoji niz namirnica koje doprinose dugovječnosti, jedna mnogima omiljena vrsta bobičastog voća – borovnice – ističe se kao posebno korisna. Prema riječima nutricionista, ove slatke bobice prepune su hranjivih tvari i biljnih spojeva koji mogu pomoći da živite duže i zdravije.
Naravno, dugovječnost ne ovisi isključivo o hrani. Genetika, socioekonomski status i pristup zdravstvenoj skrbi igraju veliku ulogu. No hrana je ključan čimbenik koji možemo kontrolirati, a borovnice su odličan saveznik.
Borovnice obiluju antioksidansima, posebice antocijaninima, koji im daju prepoznatljivu tamnoplavu boju. "Antocijanini u borovnicama povezani su sa smanjenim rizikom od bolesti povezanih sa starenjem, poput dijabetesa, kardiovaskularnih i neuroloških bolesti", ističe nutricionistica Lisa Andrews, prenosi Eating Well.
Ovi spojevi smanjuju upalne procese i oksidacijski stres – stanje koje može oštetiti stanice i doprinijeti razvoju kroničnih bolesti poput raka i srčanih oboljenja. I što je najbolje, istraživanja pokazuju da je već jedna trećina šalice borovnica dnevno dovoljna za znatne koristi.
Zdravlje crijeva sve se češće povezuje s općim zdravljem. Jedna šalica borovnica sadrži 3.5 grama vlakana, što je oko 13 posto dnevne preporuke. "Vlakna pomažu u regulaciji probave, kontroli apetita i stabilizaciji šećera u krvi", kaže Andrews.
Uz vlakna, borovnice su bogate i polifenolima, spojevima koji hrane dobre bakterije u crijevima. Iako se istraživanja još razvijaju, postoje snažni dokazi da redovita konzumacija borovnica pozitivno utječe na crijevnu mikrobiotu.
Borovnice mogu smanjiti rizik od nekih od najčešćih uzroka smrti: srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovito konzumiraju borovnice imaju manji rizik od visokog krvnoga tlaka i kolesterola te manju vjerojatnost za srčani udar.
Također, postoji sve više dokaza da borovnice poboljšavaju osjetljivost na inzulin, čime se može spriječiti razvoj dijabetesa. Dodatna istraživanja predlažu da borovnice mogu očuvati kognitivne funkcije i možda štite od Parkinsonove bolesti.
Borovnice nisu jedine koje produžuju život. Evo još nekoliko voćki koje nutricionistica preporučuje: