Zašto starije osobe imaju drugačiji miris? Može ga spriječiti iznimno zdrava hrana

Foto: Shutterstock

Specifičan miris koji se često povezuje sa starijim osobama mnogima je prepoznatljiv i neugodan. Opisuje se kao kombinacija mirisa naftalina, vlage, starog papira i zatvorenih prostora. Iako se dugo smatralo da je riječ o neizbježnoj posljedici starenja, stručnjaci sada otkrivaju da postoji način kako se može ublažiti, i to prehranom.

Stručnjakinja za dugovječnost Leslie Kenny objašnjava da miris potječe od spoja nazvanog 2-nonenal. Taj spoj nastaje kada sebum (prirodna masnoća kože) oksidira, odnosno "degradira". Kako starimo, antioksidativna zaštita kože slabi, a obnavljanje stanica usporava. Zbog toga se miris dulje zadržava i teško ga je ukloniti klasičnim tuširanjem ili korištenjem parfema.

"Ne možete ga prikriti mirisima jer parfem se samo zadržava na površini i stvara još neugodniji dojam. Također, češće pranje neće pomoći jer se stanice kože ne obnavljaju dovoljno brzo, a masne kiseline teško se razgrađuju", objašnjava Kenny za The Post.

Postoji hrana koja prevenira miris i potiče zdravije starenje

Rješenje, prema njezinim riječima, treba tražiti u unutarnjim procesima organizma, kroz prehranu bogatu antioksidansima. Ključnu ulogu u tome imaju gljive koje sadrže ergotionin, snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima. Ovaj spoj sprječava oksidaciju lipida i time onemogućuje nastanak neugodnog mirisa.

Osim toga, gljive sadrže i spermidin, organski spoj koji potiče autofagiju, prirodni proces obnove stanica u tijelu. Autofagija pomaže u usporavanju starenja, štiti organizam od bolesti, održava metabolizam zdravim i može pomoći u sprječavanju nakupljanja neugodnih mirisa.

Kenny preporučuje konzumaciju shiitake i bukovača jer su najbogatije korisnim tvarima. Gljive ne samo da mogu pomoći da starimo bez neugodnog mirisa, već su i povezane s brojnim drugim zdravstvenim prednostima. Istraživanja su pokazala da mogu smanjiti rizik od kognitivnih oštećenja, pomoći u borbi protiv raka, sniziti krvni tlak, poboljšati osjetljivost na inzulin, zaštititi mozak i ojačati kosti.

Posebno su korisne ženama u razdoblju perimenopauze i menopauze, kada razina hormona opada, a procesi obnove stanica dodatno usporavaju. Redovita konzumacija gljiva može pomoći u prevenciji specifičnog mirisa, ali i potaknuti zdravije starenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.