KAD RAZMIŠLJAMO o voću i povrću koje bi se moglo nazvati "ljetnim klasikom", krastavci su visoko na popisu. Osvježavajući i hrskavi, često završe na tanjuru kao usputna salata ili dodatak sendviču. No iza te jednostavnosti skriva se jedna od onih namirnica koje učinkovito čine mnogo za naše zdravlje.
Nije samo riječ o vodi i svježini. Krastavci pomažu probavi, štite srce, podržavaju zdravlje kože i kostiju, a uz to mogu pridonijeti i mršavljenju. Evo kojih su najpoznatije dobrobiti redovite konzumacije ovoga povrća.
Zahvaljujući gotovo 96 posto vode, krastavci su izvrstan dodatak hidrataciji, pogotovo tijekom sporta ili vrućih dana kada tijelo dodatno gubi tekućinu.
Vlakna uz visoki udio vode olakšavaju pražnjenje crijeva, a studije povezuju redovitu konzumaciju krastavaca sa smanjenjem rizika od zatvora i podrškom zdrave crijevne flore.
Niskokalorični su (oko 16 kcal na sto grama) i zahvaljujući vodi i vlaknima pomažu kod osjećaja sitosti, pa su odlična opcija za međuobrok osobama koje žele smanjiti unos kalorija.
Bogati su kalijem koji uravnotežuje natrij, a flavonoidi u njima pomažu smiriti upalne procese i sniziti kolesterol, što rezultira zaštitom krvnih žila i srca.
Sadrže vitamin K koji je važan za apsorpciju kalcija i jačanje kostiju, a isto tako dijetalna vlakna potiču rast gustoće kostiju, navodi eatingwell.com.
Iako su potrebna dodatna istraživanja, radovi na životinjama predlažu da spojevi poput kukurbitacina mogu pomoći u regulaciji šećera, dok krastavci kao niskoglikemijsko voće (niski GI) povoljno utječu na glikemiju.
Sadrže flavonoide, beta-karoten i lignane koji neutraliziraju slobodne radikale i smanjuju upalne procese – povezani su čak i s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i adenokarcinoma.
Djeluju kao prirodni hidratantni oblog. Krastavci vlažu kožu, smanjuju natečenost i pomažu kod iritacija poput opeklina ili podbuhlosti očiju.