Dijetetičarke: Namirnica broj jedan koju možete jesti za smanjenje visceralne masnoće

Foto: Shutterstock

VISCERALNA masnoća pohranjuje se duboko unutar trbušne šupljine, oko vitalnih organa poput jetre, gušterače i crijeva. Kada je riječ o visceralnoj masnoći, stvar nije samo u izgledu, smanjenje ove masnoće ključno je za vaše zdravlje. Tu prehrana ima važnu ulogu.

Za razliku od potkožne masnoće, visceralna masnoća nije vidljiva, što otežava njezino prepoznavanje. No, iako je ne vidite, ona može značajno utjecati na zdravlje. Višak visceralne masnoće povezan je s većim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i određene vrste raka, prenosi Eating Well.

Određene namirnice mogu imati velik utjecaj na upravljanje visceralnom masnoćom i podržavanje općeg zdravlja. Među njima se posebno ističe jedna proteinska namirnica i orašasti plod sa specifičnim prednostima - pistacije.

Kako pistacije pomažu u smanjenju visceralne masnoće?

Važno je napomenuti da nijedna pojedinačna namirnica neće sama smanjiti visceralnu masnoću, osobito ako ne prilagodite prehranu i stil života kako biste postigli željene rezultate. No, ako poduzimate korake za smanjenje ove opasne vrste masnoće, uključivanje pistacija u prehranu može vam pomoći u tom procesu. 

Bogate su zdravim mastima

Pistacije su među najboljim namirnicama za smanjenje visceralne masnoće, dijelom zahvaljujući svojem bogatom sadržaju zdravih masti.

Dijetetičarka Amanda Godman ističe da su pistacije "dobar izvor zdravih masti, osobito nezasićenih masnih kiselina, koje štite kardiovaskularno zdravlje. S druge strane, zasićene masti povezane su s povećanjem rizika od kardiovaskularnih problema i potencijalnog nakupljanja dodatne visceralne masnoće".

Mononezasićene i polinezasićene masti iz pistacija imaju važnu ulogu u suzbijanju nezdravog nakupljanja masnoće. Kako prenosi Eating Well, mononezasićene masti poboljšavaju lipidni profil tako što smanjuju razinu LDL kolesterola, dok povećavaju razinu HDL kolesterola, što pozitivno utječe na zdravlje srca i održavanje zdrave tjelesne težine.

Bogate su proteinima

Jedna porcija od 28 grama pistacija sadrži otprilike 6 grama proteina, što ih svrstava među orašaste plodove s najviše proteina. Proteini su važni za gubitak masnoće jer povećavaju potrošnju energije kroz tzv. termički učinak hrane, što znači da tijelo troši više kalorija na probavu i metabolizaciju proteina nego masti ili ugljikohidrata.

Osim toga, konzumacija hrane bogate proteinima, poput pistacija, pomaže u očuvanju mišićne mase tijekom gubitka težine, osiguravajući da tijelo prvenstveno sagorijeva visceralnu masnoću, a ne mišiće.

Pune su antioksidansa

Antioksidansi igraju važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i upala, koji su povezani s nakupljanjem visceralne masnoće. Među moćnim antioksidansima koje sadrže pistacije nalaze se lutein, beta-karoten i polifenoli. Ovi spojevi pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, smanjujući stanična oštećenja i podržavajući metaboličko zdravlje.

Niske su kalorijske vrijednosti

Dijetetičarka Johannah Katz pojašnjava da "pistacije mogu podržati gubitak masnoće i metaboličko zdravlje zahvaljujući svojoj nižoj kalorijskoj gustoći (160 kalorija po porciji od 28 grama, dok drugi orašasti plodovi imaju 180 do 200 kalorija)".

Ova kombinacija visokog udjela proteina i niske kalorijske gustoće čini pistacije odličnim izborom za one koji žele smanjiti visceralnu masnoću, a pritom uživati u ukusnom i praktičnom međuobroku. Njihova niska kalorijska vrijednost, uz visok udio vlakana i proteina, može pomoći u regulaciji apetita i smanjenju unosa kalorija tijekom dana.

Kako uključiti pistacije u prehranu?

Uključivanje pistacija u prehranu jednostavan je i učinkovit način za podržavanje gubitka visceralne masnoće, a pritom su i ukusan međuobrok. Njihova svestranost omogućuje jednostavno dodavanje različitim obrocima i užinama:

  • Jedite ih samostalno.
  • Dodajte ih u salate.
  • Ubacite ih u smoothieje.
  • Napravite umak.
  • Dodajte ih u deserte.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.