Četiri vrste voća s više antocijanina od borovnica, prema nutricionisticama

Foto: Unsplash

KADA je riječ o antioksidansima, prva namirnica koja mnogima padne na pamet vjerojatno su borovnice. Osim što su ukusne, borovnice se povezuju s boljim zdravljem srca, manjim rizikom od dijabetesa i smanjenjem upala. Ono što ih čini toliko zdravima su antocijanini, koji im daju intenzivnu plavu boju, a poznati su po snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Iako su borovnice možda najpoznatije namirnice s antocijaninima, nisu jedine. Skupina nutricionistica je za portal Eating Well izdvojila još četiri vrste voća koje sadrže antocijanine, a koje bismo trebali početi češće konzumirati.

Kupine

U mnogim slučajevima vrijedi pravilo: što je boja tamnija, to voće ili povrće sadrži više antocijana, a to posebno vrijedi za kupine. Nutricionistica Allison Ellis ističe da kupine "imaju impresivnu količinu antocijana, a neke sorte ih sadrže jednako ili čak više nego borovnice".

Dodaje da "iako se količina antocijanina razlikuje ovisno o sorti i uvjetima uzgoja, jasno je da su kupine bogat izvor antioksidansa". Neka istraživanja pokazuju da kupine u prosjeku sadrže 100 do 138 miligrama antocijanina na sto grama, prenosi Eating Well.

Još jedan od razloga zašto bi kupine trebalo češće jesti su vlakna. Kupine sadrže više vlakana od borovnica - dok jedna šalica sirovih borovnica ima oko četiri grama vlakana, ista količina kupina sadrži gotovo dvostruko više.

Crni ribiz

Crni ribiz također nadmašuje borovnice kada je riječ o sadržaju antocijana, sadrži od 113 do 158 miligrama na sto grama voća. Ove bobice najčešće imaju kiselkasti ili blago slatki okus, a nutricionistica Bess Berger smatra da su prava "superbobica".

Ističe da crni ribiz daje "veliku količinu antioksidansa, pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i pridonosi zdravlju srca, a pritom unosi izražen okus u prehranu".

Trešnje

Ako jedva čekate sezonu trešanja svakog ljeta, obradovat će vas vijest da slatke trešnje, poznate i kao crne trešnje, sadrže visoke količine antocijana. Prema jednom stručnom pregledu, sadrže oko 169 miligrama antocijana na 100 grama voća, prenosi Eating Well.

Uživanje u trešnjama može pomoći u borbi protiv upala, zahvaljujući antocijanima. Ovo voće odličan je izvor vitamina C i sadrži oko tri grama vlakana po šalici svježih plodova.

Bazga

Jedna od bobica koja je gotovo uvijek pri vrhu popisa namirnica bogatih antocijanima jest bazga. Ova mala tamnoljubičasta bobica može sadržavati čak 485 miligrama antocijana na 100 grama. Jedini nedostatak: ne smije se jesti sirova jer je otrovna.

Bazgu najčešće nalazimo u džemovima, sokovima i desertima, a često i kao dodatak prehrani za jačanje imuniteta. Ako želite iskoristiti blagotvorna svojstva antioksidansa iz bazge, napravite domaći sirup od bazge - možete ga dodati u čaj ili mineralnu vodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.