Ako želite izbjeći proljev i povraćanje, nikad nemojte podgrijavati ove četiri stvari

Foto: 123RF

OTPRILIKE milijun ljudi samo u Velikoj Britaniji godišnje se otruje hranom. 

Trovanje hranom češće se događa ljeti, ali nije neuobičajeno ni tijekom ostalih godišnjih doba. Naime, neispravno čuvanje hrane te njezino podgrijavanje može uzrokovati trovanje koje se najčešće manifestira proljevom i povraćanjem. 

Da biste to izbjegli, namirnice morate pažljivo pohranjivati, a postoji i pet stvari koje nikad ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici.

1. Riža

Prema Agenciji za standarde hrane, skladištenje riže je važnije od samog podgrijavanja.

Ako se skuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, savršenog je stanja za razmnožavanje otrova koji mogu uzrokovati povraćanje ili proljev. Također, podgrijavanje riže neće ukloniti te iste otrove.

2. Krumpir

Krumpir također treba pravilno čuvati nakon kuhanja, inače se stvaraju uvjeti idealni za rast bakterija, baš kao što je slučaj s rižom.

Ako krumpir ostavite na sobnoj temperaturi, pogotovo u aluminijskoj foliji, može doći do rasta bakterije Clostridium botulinum. Zagrijavanjem krumpira neće se uništiti bakterije pa se preporučuje da krumpir prvo ohladite i spremite u hladnjak.

3. Gljive

Prema Europskom vijeću za informacije o hrani, gljive sadrže bjelančevine koje enzimi i mikroorganizmi mogu lako uništiti.

Dakle, ako se ne skladište pravilno, a zatim podgriju, mogu uzrokovati želučane tegobe.

"Ako se čuvaju u hladnjaku i ne dulje od 24 sata, općenito nije problem ponovno grijati gljive na temperaturi od 70 stupnjeva", navodi Vijeće.

4. Špinat i ostalo lisnato povrće

Ovisno o tome gdje se povrće uzgaja, špinat može sadržavati visoke koncentracije nitrata. Iako je nitrat potpuno bezopasan, prema Europskom vijeću za informacije o hrani, može se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni. Oni mogu utjecati na sposobnost krvotoka da prenosi kisik i rezultirati stanjem poznatim kao sindrom plave bebe koji može utjecati na malu djecu.

Iz tih razloga Vijeće savjetuje ljudima da izbjegavaju podgrijavanje špinata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.