Kako ispraviti mišićni disbalans?!

Foto: Shutterstock



MOŽDA ste primijetili kako vam je jedna ruka ili noga jača od druge, pa čak je i očito kako jedna strana ima više mišića nego druga. Mišićni disbalans je čest problem kojeg je potrebno sanirati kako se ne bi dalje razvijao te kasnije štetio pri kretanju i držanju. Uzrok tome može biti jednostavno taj što u svakodnevnom životu ili kod vježbanja nesvjesno više radi jedna, dominantnija strana. U nekim slučajevima do disbalansa može doći zbog nekog složenijeg posturalnog problema, pa je potrebno potražiti pomoć stručnjaka.

Nejednakost u mišićnoj masi ili snazi može se očitovati i kod vježbanja. Primjerice, ako radite biceps pregib s jednako teškim bučicama te se jedna ruka kreće lakše i brže, pa i u konačnici s njom možete napraviti više ponavljanja, znači da je biceps jedne razvijeniji od onoga suprotne nadlaktice. Isto tako, ako kod vježbi sa šipkom, npr. kod vježbe bench press, jedna strana utega ide brže i šipka je nakošena za vrijeme pokreta, neki od mišića jedne strane su slabiji pa oni jači preuzimaju veći dio opterećenja.

Ako zanemarite ovaj problem, razlika u disbalansu će se s vremenom povećati što će otežati vježbanje. Evo kako treningom možete riješiti mišićni disbalans, kako u snazi tako i u veličini mišića.

Radite unilateralne vježbe

Kada je jedan mišić jači od drugoga, on će gotovo uvijek preuzeti veći dio tereta kada se izvode bilateralne vježbe u kojima simultano sudjeluju obje strane tijela. Upravo zato, kada trenirate one grupe mišića koje nisu jednako razvijene, morate koristiti unilateralne vježbe u kojima svaka strana tijela izvodi zaseban pokret sa zasebnim opterećenjem. To će spriječiti jaču stranu da preuzme veći dio opterećenja, te će se svi mišići jednako aktivirati.

Neka jači mišići prate slabije

Nakon što većinu bilateralnih vježbi zamijenite unilateralnim, vodite se slabijim mišićima, što znači da morate pripaziti da ona jača strana ne radi više. Ne smijete koristiti veća opterećenja, i ne smijete raditi više ponavljanja s jačom stranom. Na primjer ako ste slabijom rukom napravili 10 ponavljanja biceps pregiba, isto toliko morate napraviti i jačom. Isto tako, nemojte sa slabijim mišićima raditi više s ciljem da nadoknadite zaostatak, jer ne znate koliko su oni zapravo slabiji, stoga uvijek jači mišići prate one slabije i u konačnici oni moraju obaviti isti rad.

Vježbu započnite slabijim mišićima

Postoji razlog zašto su oni jači mišići zapravo jači, a to je uglavnom zato što upravo njih prvo koristimo u svakodnevnom životu ali i na treningu. Na treningu promijenite tu naviku i svaku vježbu započnite prvo onom slabijom stranom, što se nadovezuje i na smjernicu prije, jer ćete tako znati koliko ponavljanja morate kasnije napraviti jačim mišićima.
 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.