Zbog slučaja Britt Lapthorne Australci kritiziraju svoju lošu diplomaciju

OKO ŠEST milijuna Australaca će ove godine otputovati s kontinenta, a svi oni očekuju pomoć svojih konzulata, ako se nađu u neugodnim situacijama kao što je bila ona Britt Lapthorne u Dubrovniku. Izvješće koje su pripremili u australskom Institutu za međunarodnu politiku pokazuje kako se Australci suočavaju s malim brojem diplomata koji ne mogu obaviti taj cijeli posao.

Slučaj Lapthorne ubrzo je izbacio ovo izvješće u prvi plan australske političke scene, a ono kaže da ta zemlja ima premalo diplomatskih misija koje nemaju dovoljno diplomata.

Diplomati se bave kontrolom nastale štete u slučajevima kao što je bio onaj s Britt

Zbog toga je kontrola neželjenog medijskog izlaganja, kao što se dogodila u slučaju Britt Lapthorne, postala najvažnija zadaća diplomatskih predstavništava Australije u svijetu. "Za misije kojima se povećava posao i smanjuje broj ljudi, prioritet postaje rješavanje krize u konzularnim slučajevima koji su visokog profila. U tim uvjetima, kontrola nastale štete postaje najvažnija", piše u dijelu izvješća koji se odnosi na slučaj Britt Lapthorne.

Australski premijer Kevin Rudd je prošlog prosinca istaknuo kako bi australska diplomacija zbog uvjeta u kojima djeluje trebala biti najbolja na svijetu, no njegovo smanjivanje osoblja ne pokazuje da mu je to prioritet, a njegovi kritičari uvelike koriste tragičnu smrt Britt kako bi napali njegovi politiku u tome području.

> Slučaj Lapthorne: Ronioci u moru kraj Dubrovnika tragaju za dokazima

> Dubrovačka policija odgovara obitelji Lapthorne: Medijski ispadi samo otežavaju istragu

Čak 74 posto australskih diplomata koji su smješteni u Australiji ne govori niti jedan strani jezik. Takva politika konzervativne vlade oštro se kritizira, jer je od 1996-1997 godine broj slučajeva koje trebaju rješavati diplomati porastao za 300 posto.

"Australci povećavaju broj svojih putovanja u riskantne destinacije. Njihova očekivanja od australske vlade na tim putovanjima daleko premašuju njezine kapacitete za pružanje pomoći", piše u izvješću te se dodaje kako je broj nestalih osoba i uhićenja u stranim zemljama porastao tijekom zadnjeg desetljeća.

I.Kri.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.