Vrhovni sud u Teksasu odbio žalbu na strogi zakon o zabrani pobačaja

Foto: EPA

Vrhovni sud Teksasa jednoglasno je odbio žalbu 20 žena koje su tvrdile da im je zbog gotovo potpune zabrane pobačaja u ovoj saveznoj državi uskraćen medicinski nužan pobačaj.

Tužiteljice, kojima su se u tužbi pridružila dva liječnika, tužile su Teksas zbog, kako tvrde, nedovoljno jasnog zakona. Kažu da nejasna definicija hitnih medicinskih slučajeva dovodi pacijentice u opasnosti, a liječnike u strahu od kazne.

No devet sudaca na najvišem sudu u Teksasu nije se složilo. "Teksaški zakon dopušta pobačaj koji spašava život", napisala je sutkinja Jane Bland u ime suda.

"Zakon dopušta liječniku da intervenira prije nego što smrt ili ozbiljno tjelesno oštećenje budu neizbježni", rekla je sutkinja Bland. Dodala je da liječnici trebaju koristi "razumnu medicinsku prosudbu", piše BBC.

Stroge kazne za liječnike

Pobačaji nisu dopušteni za fetuse s dijagnozom "stanja koja ograničavaju život", napisao je sud, osim ako je život majke također ugrožen.

Liječnicima za koje se utvrdi da su prekršili zakon prijeti kazna do 99 godina zatvora, novčan kaznom od 100.000 dolara i gubitak liječničke licence.

"Nažalost, Vrhovni sud Teksasa nam je danas pokazao da ne žele pomoći trudnim ženama iz Teksasa da pristupe zdravstvenoj skrbi i ne žele pomoći liječnicima u obavljanju njihovog posla", rekla je Amanda Zurawski, jedna od tužiteljica.

Zurawski je u 18. tjednu željene trudnoće doživjela prijevremeno prsnuće plodnih ovoja. Liječnici su joj rekli da njezina nerođena kći, po imenu Willow, neće preživjeti, ali su odbili izvršiti pobačaj sve dok fetus i dalje ima otkucaje srca. Zurawski je dobila sepsu i hospitalizirana je na odjelu intenzivne njege.

Rodila dijete bez lubanje, satima gledala kako umire

Ostalih 19 tužiteljica podijelilo je slične priče o uskraćivanju pobačaja u Teksasu unatoč rizičnim ili neodrživim trudnoćama. Neke od njih su putovale izvan države kako bi obavile postupak, dok su druge čekale da postanu "dovoljno bolesni" da bi liječnici mogli izvršiti pobačaj.

Samantha Casiano, čiji fetus nije razvio lubanju, rekla je da je morala gledati svoje dijete kako pati prije nego što je umrlo nekoliko sati nakon rođenja.

“Rodila sam kćer i gledala sam kako mi se kćer guši. To nije nešto što bi itko trebao vidjeti”, rekla je. 

Teksaški državni odvjetnik Ken Paxton, otvoreni protivnik pobačaja, rekao je da će nastaviti braniti teksaške zakone i učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti majke i bebe.

Pro-life aktivisti zadovoljni presudom

Marjorie Dannenfelser, voditeljica nacionalne skupine protiv pobačaja Susan B Anthony Pro-Life America, je pozdravila presudu i rekla da prema "svim pro-life zakonima, liječnici mogu pružiti trudnicama koje dožive hitan slučaj odgovarajuću skrb".

Dodala je da je "ono što se dogodilo Amandi Zurawski potpuno pogrešno. Nijedna žena ne bi trebala patiti i gotovo izgubiti život kad je zakon jasan".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.