Ruski dronovi i rakete iznad Rumunjske. "NATO mora reagirati"

Foto: Profimedia

NATO mora ponuditi "snažan, koordiniran" odgovor na incidente u kojima ruski projektili ili bespilotne letjelice lansirani prema Ukrajini narušavaju zračni prostor Saveza, rekao je danas rumunjski ministar obrane Angel Tilvar. Istočne zemlje članice NATO-a, čiji su se ministri obrane danas sastali u Bukureštu, u više su navrata rekle da aktivnosti Rusije u crnomorskom području predstavljaju izvor duboke zabrinutosti. 

Ruski dronovi su se ranije ovog mjeseca srušili nakon što su ušli u zračni prostor Rumunjske i Latvije, članice Saveza, zbog čega su se pojavili pozivi na zajedničko djelovanje radi suprotstavljanja ruskom kršenju zračnog prostora.

Situacija sve napetija

Ukrajina je prošlog tjedna optužila Rusiju za korištenje strateških bombardera kako bi pogodila civilne brodove koji prevoze žito u raketnom napadu u Crnom moru blizu Rumunjske, što je dodatno povećalo napetosti između Moskve i NATO-a.

"Zemlje (članice organizacije) B9 su duboko zabrinute zbog ponovljenih upada ruskih dronova i projektila u zračni prostor NATO-a u Poljskoj, Rumunjskoj, Latviji, kao i zbog eskalirajućih napetosti na istočnom boku NATO-a", rekao je novinarima Tilvar, referirajući se na regionalnu grupaciju članica Saveza.

"Potreban je snažan, koordiniran odgovor"

"Stoga je potreban snažan, koordiniran odgovor na razini Saveza, kao i što skorija primjena rotacijske protuzračne obrane i integriranog proturaketnog modela", dodao je.

Zamjenik poljskog ministra obrane Pawel Zalewski je rekao da će se sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a u listopadu morati posvetiti pitanju uništavanja dronova koji ulaze u saveznički zračni prostor.

"Potvrdili smo hibridne napade na saveznike, kao i sudjelovanje Bjelorusije u ruskim djelovanjima", dodao je Zalewski.

Rumunjska dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, a u više navrata su krhotine ruskih bespilotnih letjelica zalutale na njen teritorij. Rumunjski teritorij je blizu ukrajinskih riječnih luka na Dunavu, koje su česta meta ruskih napada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.