VIDEO Kinezi se pohvalili snimkom. Vojni avion presreo australski, umalo se sudarili

Narodna oslobodilačka vojska objavila je videozapis incidenta iz 2022. godine, koji prikazuje kineski borbeni avion J-16 kako presreće "neprijateljski" australski nadzorni zrakoplov P-8 Poseidon dok je provodio rutinsku patrolu u međunarodnom zračnom prostoru, piše ABC.

Tijekom susreta iznad Južnog kineskog mora, kineski avion letio je blizu australskog aviona, ispaljujući signalne rakete, a zatim se prepriječio ispred njega i ispustio "sjenilo" u njegovu putanju, a to što je ispustio uključuje aluminijske fragmente koji su uvučeni u motor P-8.

Više od dvije godine nakon "opasnog" presretanja, kineska vojska emitirala je videozapis događaja kao dio dokumentarca Narodne oslobodilačke vojske, u kojem je pilot J-16 opisao suočavanje s "jakim neprijateljem, tvrdim protivnikom" i izjavio da nije bio uplašen.

Prema propagandnom filmu Narodne oslobodilačke vojske, prikazanom na kineskoj državnoj televiziji, prema australskom avionu ispaljena je i "svjetleća infracrvena bomba", iako ABC nije mogao potvrditi ovu tvrdnju.

Australsko ministarstvo obrane izjavilo je da je upoznato s neprovjerenim videom koji navodno prikazuje incident iz 2022. godine i naglasilo da Australija već desetljećima provodi aktivnosti nadzora mora u toj regiji "u skladu s međunarodnim pravom".

Opis akcije kineskog pilota

U videozapisu na kineskom jeziku, pilot Narodne oslobodilačke vojske govorio je o tome kako je prišao "sa strane [australskog zrakoplova] i malo se nagnuo naprijed kako bi me izravno vidjeli". "Postupno se približavam, prisiljavam ga da se udalji od naše granice", rekao je.

"Nakon što sam to učinio, promijenio je smjer, nastavio kružiti, vraća se prema našim teritorijalnim vodama", kaže. "Suočavajući se s jakim neprijateljem, tvrdim protivnikom, ne smijete se bojati – pobijediti neprijatelja na nebu, sada to bolje razumijem."

Pilot Narodne oslobodilačke vojske tada je citirao vojnu izreku – "Onaj tko je hrabriji kada se sretnu na uskoj cesti, pobijedit će".

Ubrzo nakon incidenta, koji se dogodio 26. svibnja 2022. godine, australski premijer Anthony Albanese osudio je postupke kineske vojske i otkrio da je Australija "izrazila zabrinutost kroz odgovarajuće kanale".

Podaci o praćenju leta koje je ABC dobio 2022. godine pokazali su da je zrakoplov RAAF-a uključen u incident bio P-8 Poseidon A47-008, koji je poletio s baze Clark na Filipinima prema međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru.

Australska vojska ne želi reći je li video autentičan

Australska vlada suzdržala se od osude odluke Kine da objavi snimku.

"Često imamo interakcije s mornaricom Narodne oslobodilačke vojske, imamo dijalog s Kinom", rekao je ministar obrane Richard Marles.

Ranije je glasnogovornik ministarstva obrane odbio reći vjeruje li vlada da je nedavno objavljeni video autentičan, ali je u izjavi naglasio da "Australija očekuje da sve zemlje upravljaju svojim vojnim snagama na profesionalan i siguran način".

"Obrana je svjesna neprovjerenih objava na društvenim mrežama koje navodno prikazuju borbeni avion Narodne oslobodilačke vojske – ratnog zrakoplovstva, kako presreće pomorski patrolni zrakoplov P-8 Poseidon", stoji u izjavi.

"Oružane snage Australije desetljećima provode aktivnosti nadzora mora u toj regiji i to čine u skladu s međunarodnim pravom", dodaju. "Te aktivnosti čine dio dugogodišnjeg doprinosa Australije regionalnoj sigurnosti i stabilnosti", dodaje se.

"Oružane snage Australije nastavit će koristiti pravo na slobodu navigacije i preleta u međunarodnim vodama i zračnom prostoru u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora", kaže se dalje u izjavi.

"Ovo je bilo izuzetno opasno"

Oporbeni političar koji se još naziva ministrom obrane vlade iz sjene, Andrew Hastie, rekao je da, ako je video Narodne oslobodilačke vojske autentičan, to pokazuje koliko su australsko osoblje bili sretni što su izbjegli ozljede ili moguću smrt tijekom susreta u zraku 2022. godine.

"Ovo ponašanje bilo je izuzetno opasno, izuzetno rizično i moglo je rezultirati katastrofalnim oštećenjem našeg zrakoplova te ugroziti živote našeg osoblja", rekao je.

"Ovo je ponašanje koje se mora osuditi, ne samo između vojski već i na najvišoj razini, naš premijer trebao bi to pitanje postaviti kada se susretne s predsjednikom Xijem, trebao bi na to obratiti pažnju kada ima izravne razgovore.

"Ovo nisu postupci prijatelja, ovo nije jezik prijatelja, zapravo, ovo samo pokazuje australskom narodu zašto imamo deficit povjerenja prema Pekingu. "Ako ovako tretiraju svoje prijatelje, ne želim ni zamisliti kako tretiraju neprijatelje", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.