Vojni udar iz perspektive kolateralne žrtve - generala koji je s pištoljem na čelu odbio potpisati puč

Foto: Hina

UTJECAJNI njemački list kroz priču zapovjednika oružanih snaga Turske, Hulusija Akara, analizira najčudniji moment neuspjelog vojnog udara u Turskoj. Naime, ovaj bi general mogao postati kolateralnom žrtvom dosta zbunjujuće priše, piše Suddeutsche Zeitung.

Akara je, naime, izdao njegov bliski suradnik i pomoćnik u noći s petka na subotu. Stavio mu je remen oko vrata, zategnuo ga i na taj način napravio sudionikom u činu kojeg je Erdogan proglasio izdajom. Pučistima ozbiljno prijeti životna opasnost, budući da se turski predsjednik sada zauzima za uvođenje smrtne kazne.

Akara je imao dosta neprijatelja, budući da se prošle godine neočekivano popeo do vrha generalštaba. Njegova se zemlja trenutačno nalazi u ratu koji se vodi na nekoliko fronti: iz Sirije Turskoj prijeti ISIS, a kurdska stranka PKK uz pomoć svojih pristaša nesmetano na jugoistoku zemlje izvodi terorističke napade.

Ipak, 64-godišnji general te je u petak u noći upoznao svog pravog neprijatelja, u vlastitom domu. Radi se o njegovom pomoćniku, koji je upao u njegov ured kako bi ga oteo, zato jer se odbio pridružiti pučistima.

Njega su tako oteli vlastiti ljudi kako bi ga zatim helikopterom odvezli u vojnu bazu nedaleko od Ankare, odakle su radili na vojnom udaru. Njegov zamjenik preuzeo je potom kontrolu nad situacijom jer je Akar bio onesposobljen. Turska vlada, u međuvremenu je, glavnim odgovornim za organizaciju puča proglasila generala Akina Oztürka.

Erdogan vojsci više ne vjeruje

Paralelno s Akarovom otmicom, vojni piloti napali su parlament te pod svoju kontrolu stavili nekoliko F-16 letjelica i nekoliko helikoptera. Turski predsjednik Recep Erdogan ljetovao je u tom trenutku u mediteranskom gradiću Marmarisu. Trebalo mu je nekoliko sati kako bi se vrati u Istanbul zbog toga što je zračni prostor bio nesiguran.

U međuvremenu, Akara je završio u stožeru pučista. Htjeli su ga prisiliti da potpiše objavu vojnog udara. Navodno je bio pod prijetnjom smrti, s pištoljem na čelu, no odbio je naredbu. Ubrzo nakon toga pučistima je postalo jasno da nemaju bezrezervnu potporu u svojim redovima.

Što će biti s Akarom trenutno je nejasno. Erdogan vojsci više ne vjeruje, tisuće ih je uhićeno. Mnogo prije nego što se stranka AKP uspela na vlast vojska je bila jedina institucija kojoj su građani vjerovali. Tek je Erdogan, koji se osjećao ugroženim vojskom, uspio to promijeniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.