Programski vijećnici optužili HRT za cenzuru Karamarkove afere, Barišić: Za dobrim konjem se praši

Foto: Facebook, Index

NA DANAŠNJOJ sjednici Programskog vijeća v.d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i v.d. ravnatelja Jozo Barišić programa HRT-a verbalno su se obračunali s članovima Programskog vijeća koji su izrazili nezadovoljstvo dijelom programa te televizije.


Sjednica je trajala čak četiri sata, a druga polovica sjednice bila je posebno burna. Posebno tankih živaca bio je Jozo Barišić.

Ima novca za novi videozid, ali nema novca da se poprate svi događaji?

Sve je počelo kada je vijećnica Nada Ritz osudila nevjerojatan gaf HRT-a koji je na svojim internetskim stranicama prije nekoliko tjedana objavio lažnu vijest o smrti poznatog kvizaša Mirka Miočića. Dodala je i da je HRT odgovoran za prijenos mise u kojoj je splitski svećenik Luka Prcela veličao NDH.

Maja Sever, članica Programskog vijeća iz redova zaposlenika, vodstvu HRT-a osvrnula se na prošlo Programsko vijeće u kojoj joj je vodstvo HRT-a nakon što se požalila na cenzuru poručilo da nema novca da se poprate svi događaji.

"Ako postoji 6 milijuna i 800 tisuća kuna za novi videozid, onda valjda ima novca i za kamere da pokrijemo sve važne događaje", rekla je Sever i podsjetila što je sve u posljednjih tjedan dana cenzurirano na HRT-u.

Sever: Zašto je iz središnjeg Dnevnika izbačena Karamarkova afera?

"Na dan kada je Božo Petrov dramatično dao poruku o ugrožavanja nacionalnih interesa svi mediji su povezali Karamarka i Jozu Petrovića o kojima je Petrov i govorio, a iz središnjeg Dnevnika izbačen je dio u kojem se spominje Jozo Petrović. To je apsurdno jer se o tome govorilo i u Hrvatskoj uživo i u Trećem dnevniku. Zašto je izbačeno iz središnjeg Dnevnika?

Tko je naredio da se u tjednu u kojem je bila najveća kriza vlasti tri dana ne emitira emisija Otvoreno zbog polufinala Eurosonga i zbog dokumentarca o partizanskim zločinima?", pitala je Sever Barišića i Kovačića.


"Možete vi uložiti 67 milijuna u vizual ako vam voditeljica u novom studiju dok na dnu ekrana ide ticker da je savjetnik Bože Petrova dao ostavku, ne pita tog istog Petrova koji je gost Dnevnika zašto je njegov savjetnik podnio ostavku, ali ga ne pita ništa ni o aferi Konzultantica", oštro je poručila Sever odgovornima.

Barišić napadao vijećnike

Vršitelj dužnosti ravnatelja programa Jozo Barišić poručio joj da se ne drži točke dnevnog reda i umjesto da joj odgovori na konkretna pitanja napao ju je osobno.

"Pola vaših kritika su paušalne objede, a možda iza toga stoji i nešto gore. Tko je vama branio da u svojoj emisiji Hrvatska uživo objavljujete što želite?"

Sever ga je prekinula i rekla da izvoli poštovati njenu funkciju vijećnice. "Ja sam ovdje kao članica Programskog vijeća izabrana od zaposlenika, a ne kao urednica Hrvatske uživo pred svojim nadređenim. Moje je da preispitujem i postavljam pitanja o programu, a vaše je da odgovarate", poručila je Barišiću Sever, koju su podržali i neki drugi vijećnici čije primjedbe također nisu završile bez neumjesnih Barišićevih komentara.

Milošević: HRT postaje nazadnjačka platforma konzervativizma

Vijećniku Saši Miloševiću koji je rekao je da HRT posljednjih mjeseci postaje nazadnjačka platforma konzervativizma i ukidanje Montiranog procesa naznao klasičnom i preciznom cenzirom, odgovorio je da se ako želi biti urednik javi na natječaj jer "očito ima pretenziju uređivati program HRT-a."


Na takav način komunikacije šefa programa pobunila se većina vijećnika koji su pokušali Barišiću objasniti da je njihov posao da komentiraju program i da zato jesu u Programskom vijeću, a Milošević je zatražio zaštitu predsjednika Vijeća.

"Kako vi to razgovarate s nama? Vi ili uopće ne odgovarate na pitanja ili lažete", rekao je Milošević Barišiću.

Pod najgledanije emisije broje i Sport i Vrijeme nakon Dnevnika

Na pitanje kako komentira najavu tužbe Nove TV zbog novog vizuala HRT-a koji sliči njihovom, Kovačić je nevjerojatno nonšalantno odgovorio da se radi o nervozi konkurencije.

"Uostalom od deset najgledanijih emisija na nacionalnim televizijama prošle nedjelje, pet ih je HRT-a", pokušao je Kovačić opravdati svoju tezu da je konkurencija nervozna. Barišić je dometnuo da se "za dobrim konjem praši".

Za riječ se opet javila Maja Sever kako bi vijećnicima objasnila o čemu se zapravo radi. "Od deset najgledanijih emisija pet je bilo s HRT-a, ali dvije su Plodovi zemlje i Nedjeljom u 2, a tri su jedne te iste: podnevni Dnevnik, Sport i Vrijeme nakon podnevnog Dnevnika", otkrila je Sever.

Barišić optužio vijećnike za cenzuru

Barišić i Kovačić su vijećnicima koji su iznijeli mnoge primjedbe na cenzuru na HRT-u rekli da cenzure na toj televiziji nema. Nisu, međutim, u četiri sata trajanja sjednice uspjeli objasniti zašto prilozi o aferi Karamarka koji se svojedobno razdragano fotografirao s novom šeficom Informativnog medijskog servisa Katarinom Perišom Čakarun, "ispadaju" iz Dnevnika, kao ni zašto u vrijeme kad je afera Konzultantica vrištala s naslovnica svih medija, nije bilo političke emisije Otvoreno.

Da stvar bude apsurdnija, Barišić je za cenzuru optužio vijećnike koji su prigovorili na to da se u emisiju Studio 4 na četvrtom programu Hrvatske televizije pozivaju gosti bez ikakvih kriterija.

Kovačić: Birali smo između plaća i prijenosa nogometnog prvenstva

Zbog načina na koji je odgovarao na pitanja. Barišića je morao opomenuti i predsjednik Programskog vijeća Bruno Kragić.

Programsko vijeće HRT-a pored burne rasprave prihvatilo je prijedlog rebalansa programa rada za 2016. i povećanje izdvajanja za radijski i televizijski program s 339 na 344,5 milijuna kuna uz opasku  Siniše Kovačića da je na HRT-u financijska situacija izrazito loša te da se sredinom travnja postavilo pitanje - platiti 19 milijuna kuna za prijenos Europskog prvenstva u nogometu ili isplatiti plaće zaposlenima na HRT-u.

Dodajmo još da su sva pitanja i opaske programskih vijećnika u Dnevniku HRT-a - cenzurirali.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.