Vandaliziran spomenik legendarnom poljupcu s kraja Drugog svjetskog rata

Foto: Sarasota Police Department

DAN nakon smrti američkog mornara čija je fotografija poljupca s nepoznatom ženom prilikom slavlja zbog kraja Drugog svjetskog rata postala dio povijesti, vandaliziran je njegov spomenik u Floridi.

>> Umro mornar s kultne fotografije iz 1945.: "Samo ju je zgrabio i poljubio"

Noga djevojke na spomeniku išarana je porukom "Me Too" (eng. "i ja isto") uz hešteg, što je ime feminističkog pokreta protiv seksualnog napastovanja žena od strane poznatih i moćnih muškaraca u show businessu, medijima, politici i drugim domenama društva. 

Spomenik nazvan "Bezuvjetna predaja" u Sarasoti, Florida, ovjekovječuje trenutak kad je američki vojni mornar George Mendonsa zgrabio i poljubio u usta dentalnu tehničarku Gretu Zimmer Friedman, odjevenu u uniformu medicinske sestre.

Fotografija koju je snimio slavni Alfred Eisenstaedt postala je simbol kraja Drugoga svjetskog rata i jedna od najslavnijih fotografija 20. stoljeća. Objavljena je u časopisu Life. 

Grafit u međuvremenu uklonjen

I dok je najveći dio vremena od svog nastanka fotografija bila simbol euforije i slavlja zbog pobjede SAD-a nad Japanom, čime je službeno završen Drugi svjetski rat, posljednjih godina pojavile su se prozivke da fotografija zapravo prikazuje seksualni napad, budući da Mendoza nije pitao ni dobio pristanak Zimmer Friedman.

U intervjuu za Veteran's History Project, Zimmer Friedman je potvrdila da poljubac nije bio njen izbor i da ju je Mendonsa "zgrabio". No u isto vrijeme istaknula je da je poljubac bio "čin ushićenja" i da je "to samo bio događaj u stilu 'hvala bogu da je rat završen'". Njen sin je 2016. nakon njene smrti za The New York Times također rekao da njegova majka nije gledala negativno na taj poljubac.

U međuvremenu, grad Sarasota je na svojoj Twitter stranici objavio fotografije spomenika s kojeg je izbrisan grafit. 

Policijski odjel Sarasote objavio je fotografiju vandaliziranog spomenika na svojoj Facebook stranici, a mnogi su u komentarima izrazili svoju frustraciju grafitom i insinuacijom da se radi o seksualnom napadu, prenosi BBC.

Simbol proslave pobjede u Drugom svjetskom ratu ili napastovanje?

"Spomenik predstavlja vremenski period s kojim se mnogi danas ne mogu povezati. Cijela zemlja je slavila na kraju rata - cijela zemlja je bila zajedno u toj proslavi", komentirao je jedan korisnik. 

"Seksualni napad je grozan, ali ovo zasigurno nije bila takva situacija. Budite uvjereni da ovaj jadni muškarac koji je upravo umro ovog tjedna nije razmišljao o seksualnom napadu na ženu kad je otkrio da je Drugi svjetski rat gotov!" napisao je drugi. 

Ipak, drugi su opravdavali vandalizam, a jedna je osoba pozvala grad da "ukloni spomenik". 

"Možda se zove 'Bezuvjetna predaja', ali okolnosti su bile 'Prisilna predaja'. Nije poznavala tog tipa, samo ju je zgrabio i poljubio", napisala je ova osoba. 

"Pokret Me Too također treba educirati i shvatiti da se žene ne može nastaviti gledati kao na seksualne objekte koje muškarci mogu samo i uzeti kad god žele!" napisala je druga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.