Umjetnost ili krivično djelo: Policija privela slovenskog performera zbog rezanja zastave

RIJEČKA je policija odlučila jednim potezom mača odriješiti gordijski čvor i tako odgovoriti na pitanje je li rezanje hrvatske zastave umjetnost, kako to tvrdi slovenski performer, ili ipak nije, kako to tumače lokalni HDZ-ovci.

Naime, slovenski umjetnik Janez Janša, koji je u ponedjeljak na otvaranju Zoom festivala u Rijeci u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izveo performans nazvan "Život u nastajanju", u okviru kojega je pozvao gledatelje da sudjeluju u rezanju hrvatske zastave, danas poslijepodne je priveden u policiju na obavijesni razgovor. S njim je na policiji završio i voditelj riječke Udruge 'Drugo more' Davor Mišković, koji je organizirao izložbu i performans.

Neposredno prije toga policija je posjetila i Muzej moderne i suvremene umjetnosti kako bi ispitala okolnosti „zločina“ koji je tamo počinjen. Performans je, naime, izveden još u ponedjeljak, a samo dan kasnije riječki je umjetnik Krešo Mustač protiv slovenskog kolege umjetnika podnio kaznenu prijavu zbog povrede ugleda Republike Hrvatske.

Mustač i sam sudjelovao u rezanju zastave?

Zanimljivo je, kako prenosi Jutarnji list, da je i sam Mustač prisustvovao izložbi, ali i da je, prema izjavama svjedoka, i sam sudjelovao u rezanju zastave zajedno sa većim brojem gledatelja koji su pristali uključiti se u performans.

U progon umjetnosti i slovenskog performera aktivno se uključio i lokalni HDZ, čiji su gradski vijećnici Josip Rupčić, Tea Čaljkušić Mance i Ivan Bogdanić na konferenciji za novinare oštro osudili Janšin performans, nazvavši ga „ružnim“ i neprihvatljivim, uz objašnjenje kako ga treba najoštrije osuditi.

Konačna procjena likovnih kritičara riječke policije tek se očekuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.