Sjećate se malog Gabrijela? Umro je prije 3 godine, optužnica i dalje nije potvrđena

Foto: Privatan album

IDUĆI mjesec navršavaju se tri godine od smrti 9-godišnjeg dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. 

Jučer je bilo točno 9 mjeseci otkako je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću koje smatraju odgovornima za njegovu smrt. Optužnica još uvijek nije potvrđena, a kako doznaje Index, danas se održava sjednica općinskog vijeća koje će odlučivati o njoj.

>>Podignute optužnice protiv tri liječnice hitne i sestre zbog smrti malog Gabrijela

Kao razlog zašto još nije odlučeno o optužnici s Općinskog suda u Metkoviću odgovoreno nam je da je problem taj što spis o Gabrijelovoj smrti ima 1404 stranice.

Dječak bolovao od bakterijske upale grla i razvio upalu pluća

Dječak je bolovao od bakterijske upale grla, a kasnije se razvila i upala pluća. Iako je bio izrazito loše, liječnici su ga s Hitne dvaput poslali natrag kući.

Optužnica je podignuta protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

"Okrivljenicama se stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke", objavio je ODO u Metkoviću prije devet mjeseci.

Općinski državni odvjetnik za Index: Optužnica nije potvrđena

Index je prije mjesec dana kontaktirao Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću. Pitali smo ih u kojoj je fazi slučaj i što je s optužnicom.

"Navedeni predmet nalazi se u postupku pred optužnim vijećem Općinskog suda u Metkoviću. Optužnica nije potvrđena. Za informacije o daljnjem postupanju optužnog vijeća molimo da se obratite Općinskom sudu u Metkoviću", stoji u odgovoru koji nam je poslao Vlado Žderić, općinski državni odvjetnik u Metkoviću.

Općinski sud u Metkoviću: Nismo donijeli odluku

Odmah smo poslali upit Općinskom sudu u Metkoviću, a odgovor nam je stigao 19. listopada i kratko je glasio: "Ovim putem Vas obavještavamo da po optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću optužno vijeće ovog suda još nije donijelo odluku."

Istog dana poslali smo ponovni upit Općinskom sudu u Metkoviću. Pitali smo zašto još nije donesena odluka, je li se optužno vijeće ikada sastalo i, ako je, koliko su puta sazvali sjednicu. Odgovor nam je stigao 27. listopada.

"Imamo spis na 1404 stranice"

"Ovim putem vas obavještavamo da je u predmetu ovog suda povodom optužnice ODO Metković zakazana sjednica optužnog vijeća za dan 12. studenog 2021. godine. Naime, u predmetnom slučaju se radi o opsežnom i složenom spisu od 1.404 stranice, u kojem je optužnica podnesena protiv 4 okrivljene državljanke RH za kazneno djelo iz čl. 181. st. 1. u svezi st. 4. i st. 8. Kaznenog zakona", stoji u odgovoru Općinskog suda u Metkoviću.

Potom navode kako je okrivljenima i braniteljima dostavljena optužnica na odgovor te da su svi podnijeli odgovore na optužnicu.

"Nakon dostave optužnice 2 od 4 okrivljenih su putem branitelja dostavili prijedloge za prenošenje nadležnosti iz čl. 28. st.1. i 2. Zakona o kaznenom postupku. Nakon podnošenja tog prijedloga, Županijski sud u Dubrovniku odlučivao je o tom prijedlogu za prenošenje nadležnosti, te je nakon odluke Županijskog suda u Dubrovniku ostvaren uvjet za zakazivanje sjednice optužnog vijeća, pa je navedena sjednica i zakazana za dan 12. studenog 2021. godine", stoji u odgovoru.

Evo za što se terete

Podsjetimo za što se okrivljenice terete.

"Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Ovo su okrivljenice

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.", stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva.

Kako je Index još u svibnju prošle godine doznao, to su, medicinska sestra u DZ-u Metković Nikolina Talajić koja je radila u ordinaciji dr. Vlade Krmeka te tri liječnice s Hitne u Metkoviću, šefica Hitne Marijana Matić, dr. Danijela Dragobratović i dr. Josipa Vekić.

Zadnja fotografija malog Gabrijela na letu helikopterom za KBC Split.

Kronologija kobnog događaja u Metkoviću

Podsjetimo, Index je mjesec dana nakon Gabrijelove smrti prvi objavio tajne nalaze Hrvatske liječničke komore u kojem je opisana kronologija događaja.

Dječak je prvi put došao u Dom zdravlja Metković kod svoje pedijatrice dr. Raseme Bubice 7. prosinca 2018. U nalazu Hrvatske liječničke komore stoji da pacijent nije imao povišenu temperaturu kad je došao kod dr. Bubice, a pregledom nije bilo pokazatelja koji su mogli izazvati sumnju da će doći do invazivnog oblika infektivne bolesti. Liječnica, navodi se u nalazu, u tom trenu nije imala razloga uputiti pacijenta da učini neodgodivu hematološku, biokemijsku i mikrobiološku dijagnostiku.

Prvi put na Hitnoj liječnica zaključila da je "dobrog općeg stanja"

Potom je Gabrijel s ocem došao na Hitnu u Metković 9. prosinca u 10:43 sati. Primila ga je dr. Josipa Vekić. U nalazu Komore navodi se da je liječnica izjavila da je kod dječaka bio 3. terapijski dan te s obzirom na učinjeni pregled i dobro opće stanje dječaka nije smatrala potrebnim mijenjati terapiju.

"Pregledan je, imao je pulmo uredan disajni šum, dijete se otpušta kući uz preporuku nastavka rehidracije i korištenja antipiretika t da se javi na hitnu u slučaju pogoršanja", navodi se.

U svom zaključku Komisija HLK navodi da je liječnica potvrdila dijagnozu akutne upale grla i, kako je vidljivo iz medicinske dokumentacije, nije vidjela eksudat na krajnicima koji bi upućivao na streptokoknu upalu grla.

Došao na Hitnu u 2 u noći, rekli mu da ujutro ode pedijatrici

Potom je tog istog dana, u noći, dječak ponovno došao na Hitnu s ocem u 2 u noći. Primila ga je dr. Danijela Dragobratović zbog bolova u desnoj strani grudnog koša. U nalazu stoji kako dr. Dragobratović nije našla indikacije za bolničku hospitalizaciju te je savjetovala snižavanje temperature te ujutro posjet pedijatrici i laboratorijske pretrage krvi.

Zaključak Komisije kaže da "liječnica Dragobratović nigdje u dokumentaciji nije naznačila da je učinjen pregled ždrijela dječaka", no da je u pisanoj izjavi napisala da je to učinila i da je ždrijelo hiperemično.

HLK: Olakotna okolnost za liječnicu je podatak da je dječak negirao progresiju boli u prsištu

"Kako nije našla simptome da će se razviti ili da se razvija teška sustavna infekcija, preporučila je ocu ujutro učiniti laboratorijske pretrage i posjet pedijatrici. Zaključak je da nije u cijelosti obavila pregled pacijenta prema pravilima struke. Došlo je do previda jer je malo vjerojatno da je nalaz nad desnim plućem mogao biti uredan. Dolazak u noći na Hitnu je trebao biti ozbiljnije shvaćen od strane imenovane liječnice jer je bol u prsištu jedan od osnovnih simptoma upale pluća te da nije uobičajen simptom u dječjoj dobi", stoji u zaključku Komisije koja unatoč svemu napisanom ipak ne smatra da je učinjen propust.

Umjesto toga, našli su joj olakotnu okolnost jer je pitala dječaka kako je, a on je rekao da mu je bolje.

Liječnica rekla da ga je pitala "kako si", a on joj odgovorio "puno bolje"

"Olakotna okolnost za liječnicu je podatak da je dječak negirao progresiju boli u prsištu, što je od strane liječnice protumačeno kao nepouzdan amnestički podatak pa mu zbog toga nije dala potrebno značenje. Liječnica je izjavila da ga je pitala 'Kako si', a on joj odgovorio 'Puno bolje.' Nadalje, mišljenje je kako liječnica nikako nije zanemarila pacijentovu bolest jer je zaključila da treba laboratorijske nalaze. Unatoč primjedbama vezanim uz nedostatan pregled, Komisija nema nedvojbenih dokaza da je imenovana učinila propust u zbrinjavanju Gabrijela", stoji u zaključku Komisije.

Potom je 10. prosinca 2018. dječak ujutro ponovno došao na Hitnu jer njegova pedijatrica nije radila, što je njegov otac izjavio u medijima, međutim s Hitne su ga poslali pedijatru. Komora taj dio nije imala u svom nalazu jer navode kako nisu imali tu informaciju.

Medicinska sestra koja ga nije primila zaključila da mu disanje nije otežano

Zatim je Gabrijel došao s ocem kod dr. Vladimira Krmeka, međutim medicinska sestra Nikolina Talajić mu je rekla da mora pričekati.

U nalazu Komore stoji da je sestra Nikolina Talajić ispričala da je "dječak došao na nogama, pitala ga je što je djetetu, a on je rekao da je povraćao, rekla je da će primiti dijete, ali da mora pričekati".

"Dječak je stajao u bundi ispred mene, otac je rekao da ne može čekati i hoće li na Hitnu, ja sam mu rekla da je u redu da se javi na Hitnu i ako ga vrate, da se javi nama. Usta mu nisu bila modra i disanje mu nije bilo otežano. Otac nije spomenuo simptome koji su upućivali na životnu ugroženost djeteta. Otac je otišao i dijete na nogama samostalno iz ordinacije, naknadno se otac više nije javljao", izjavila je medicinska sestra Nikolina Talajić Komisiji HLK.

Komisija zaključuje kako se nikako nije radilo o nakani uskrate medicinske pomoći za pacijenta od strane liječnika Krmeka budući da je ocu pacijenta rečeno da pričekaju i da će biti primljen.

Tek je dr. Kaleb primila dječaka i postavila točnu dijagnozu

Dječak je potom oko 9 sati došao kod dr. Ksenije Kaleb koja je Komisiji izjavila da ju je medicinska sestra obavijestila da je došlo dijete koje ne izgleda dobro i koji je tu noć bio na Hitnoj.

"Na ulazu sam odmah uočila da je dječak teturao, glava mu je padala. Kad sam razodjenula dječaka kako bih ga pregledala, odmah sam uočila kako su mu ruke i noge modre, usta su mu bila modra te kako se pomokrio nekontrolirano. Nisam mogla naći puls periferno niti na vratu, auskultacijski srčani tonovi su bili tihi, nisam mogla izmjeriti saturaciju kisikom, ždrijelo je bilo jako žareće, a uspaničila sam se kad sam ustanovila da je desno plućno krilo bilo nečujno. Posumnjala sam na pneumoniju i izljev te sam zaključila da je dijete vitalno ugroženo, stoga sam ga odmah otpratila na Hitnu", navodi se u nalazu Komisije.

"Na upit Komisije zašto nije ordiniran antibiotik širokog spektra parenteralnim putem nakon što je postavljena radna dijagnoza pneumonije (upale pluća) i sepse, navodim kako ne posjedujem antibiotike za parenteralnu primjenu. Na upit Komisije zašto pedijatri nisu zbrinuli životno ugroženog dječaka nego su ga uputili na Hitnu, navodim kako liječnici Hitne imaju više iskustva s postavljanjem venskog puta. Iznenadila sam se što je HMP organizirala hitni transport helikopterom koji je poletio tek u 9.30 sati jer sam mišljenja da bi se vozilom hitne prije stiglo u Split", navodi se u nalazu Komisije izjava dr. Kaleb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.