Traje najveći štrajk u povijesti Samsunga

Foto: Profimedia

Sindikat firme Samsung Electronics u Južnoj Koreji najavio je štrajk na neodređeno vrijeme nakon neuspješnih pregovora s vodstvom tehnološkog giganta jer nisu postigli napredak u dogovoru o plaćama i radnim uvjetima, piše Wall Street Journal.

Već prije toga su sindikalisti prvo najavili trodnevni štrajk, da bi ga sada produžili na neodređeno vrijeme.

Najveća kolektivna akcija u povijesti Samsunga

Od sljedećeg ponedjeljka štrajkat će otprilike 6500 radnika od ukupno 30.000 zaposlenih koji su članovi sindikata. Štrajk predstavlja najveću kolektivnu akciju u povijesti tehnološkog giganta i pojačava pritisak na vodstvo.

Radnici su jedan dan već štrajkali u lipnju, što je bila prva takva kolektivna akcija u firmi, gdje desetak godina nisu imali sindikalnu organizaciju. U sindikatu je dobra petina svih zaposlenih.

Iz Samsunga zasad ne izvještavaju o poremećajima u proizvodnji. "Samsung Electronics će osigurati da ne bude poremećaja na proizvodnim linijama", naveli su u južnokorejskom proizvođaču čipova i pametnih telefona.

Pad dionica

Sindikat je u izjavi za javnost rekao da je nepripremljenost vodstva za razgovor sa sindikalnim vođama dovela do "općeg štrajka na neodređeno vrijeme" i da će zbog produženog štrajka "vodstvo s vremenom sjesti za pregovarački stol" jer su zbog štrajka pogođene proizvodne linije. Članove sindikata pozvali su da se ne vraćaju na posao dok sindikat ne promijeni svoju odluku.

Samsungovo vodstvo i sindikat već od siječnja kontinuirano pregovaraju o plaćama, ali bez uspjeha.

Što štrajkaši traže?

Među zahtjevima sindikata bili su dodatni dan odmora na dan osnivanja sindikata, prosječno povećanje plaća od 3.5 posto za sve članove sindikata i promjena, po mišljenju sindikata, nepravednog sustava nagrađivanja, dodaje WSJ.

Samsungove dionice su nakon poteza sindikata pale. 

Samsung je najveći proizvođač čipova na svijetu i predstavlja značajan dio svjetske proizvodnje čipova višeg cjenovnog ranga. Nedavno je najavio povećanje dobiti veće od 15 puta iz poslovanja u drugom tromjesečju ove godine, zahvaljujući rastućoj potražnji za generativnom umjetnom inteligencijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.