Suverenisti u Novoj Kaledoniji ne priznaju referendum o neovisnosti od Francuske

Foto: Google Street View

POKRET za neovisnost Nove Kaledonije danas je odbacio ishod nedjeljnog referenduma na kojemu je većina odlučila ostati dio francuskog teritorija, ali više od pola registriranih birača nije izašlo na referendum.

Objava ukazuje na to da Pariz još uvijek ne uspijeva riješiti desetljećima star sukob oko dekolonizacije pacifičkog arhipelaga iako su tri uzastopna referenduma od 2018. odbacila neovisnost tog teritorija. 

Na referendum izašlo manje od pola stanovnika

Rezultati nedjeljnog referenduma pokazali su da se 96 posto onih kojih su glasali usprotivilo neovisnosti. Čak 56 posto stanovnika je bojkotiralo glasanje.

"Pristaše neovisnosti... ne priznaju legitimitet i valjanost ovog glasanja, koje im je oduzeto", navodi se u zajedničkom priopćenju nekoliko separatističkih skupina.

Skupine su ranije pozvale na bojkot glasanja. 

Francuska odbila zahtjev za odgodu referenduma

Predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je izrazio francuski "ponos" jer je teritorij "slobodno" odlučio ostati. "Pariz će obnoviti svoje obećanje i zaštititi teritorij koji se nalazi oko 1400 kilometara od australske obale", dodao je. 

Napetosti su porasle nakon što je Francuska odbila zahtjev za odgodu referenduma kako bi se osiguralo razdoblje žalosti nakon porasta broja zaraženih koronavirusom u rujnu.

"Put dijaloga prekinut je tvrdoglavošću francuske vlade, koja nije mogla pomiriti svoje geostrateške interese na Pacifiku sa svojom obvezom dekolonizacije naše zemlje", priopćili su pristaše neovisnosti. 

Osjetljivo pitanje prodaje nikla

Pandemija koronavirusa zategnula je odnose Pariza i njegovih prekomorskih teritorija proteklih mjeseci, posebice u Gvadalupi i Martiniqueu na Karibima. 

Nova Kaledonija četvrti je najveći svjetski proizvođač nikla, a kontrola rudarskih resursa tog teritorija osjetljivo je pitanje. Operacija prodaje nikla koju je pokušala provesti tvrtka Vale SA dovela je do nemira prošle godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.