SRAMOTA Otac dvoje djece za posao zbog kojeg je izgubio život dva mjeseca nije dobio plaću

Foto: FAH

JUČERAŠNJA tragedija, smrt pirotehničara koji je poginuo obavljajući svoj posao, ponovno je otvorila pitanje uvjeta u kojima pirotehničari rade.

Iza Vilsona Kulaša ostalo je dvoje malodobne djece. U Varaždinu je živio sa suprugom i dvoje djece. Vilson je radio za Mungose, državnu tvrtku koja posljednjih mjeseci raščišćava milijun i sto metara četvornih šumskog područja kod Okučana, no za taj je posao, poput ostalih kolega, zadnja dva mjeseca primio samo trećinu plaće.

"U ova dva mjeseca tvrtka je izgubila planiranih prihoda negdje oko 2 i pol milijuna kuna. Teško mi je u ovom trenutku reći da je potrebno podići efikasnost. Mungos je tvrtka koja se natječe na tržištu. Kvadrat je jedino mjerilo cijene, plaće i svega ostaloga", rekao je za RTL direktor tvrtke Damir Magdić.

Centar za razminiranje: Svoje obaveze smo ispunili


Mungosima, baš kao i privatnim pirotehničarima, novac, čiji jedan dio stiže iz državnog proračuna, a drugi iz europskih fondova, osigurava Hrvatski centar za razminiranje. Ondje tvrde, svoje smo obaveze ispunili.

"Inače naš običaj je da ne čekamo plaćanje 30 dana nego da svima platimo u roku 7 do 8 dana, a upravo zbog ovog stanja u Mungosu mi smo zadnja dva do tri mjeseca sve njihove račune obrađivali i plaćali u maksimalno kratkom roku koji je bio dva do tri dana", rekao je pomoćnik ravnatelja HCR-a Neven Karas.

Nakon rata za očišćeni se kvadrat plaćalo i više od 15 kuna, danas za upola manje, a plaća se po učinku. "Ako inspektorat i HCR ocijene nakon izvršenog posla da je taj posao dobro odrađen, onda je to cijena i ja se u taj dio kao direktor državne tvrtke ne mogu miješati", kaže Magdić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.