Splitski Zavod za javno zdravstvo: Zatražena smjena ravnatelja Berislava Pelivana

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Željko Grčić zatražio je smjenu ravnatelja Berislava Pelivana, jer mu ni nakon mjesec i pol dana nije dostavio dokumentaciju o poslovanju. Premda je formalno zatražena, Pelivanova smjena po svemu sudeći neće se dogoditi iz jednostavnog razloga što je Grčić, u nastojanju da zakonito radi i saziva redovite mjesečne sastanke Upravnog vijeća, naišao na velike otpore unutar vlastite stranke - HDZ-a, ali i Kerumovih članova Vijeća Balde Obada i Vlade Dadića.

Svi se prave blesavi

Njih dvojica nisu se uopće pojavila na sjednici Upravnog vijeća potkraj prošle godine, niti su Grčiću uopće obrazložila radi čega nisu došla. Index je o nedolasku priupitao Obada, inače Kerumova gradskog vijećnika. "Vijeće se prvo treba konstituirati", ukratko je objasnio, ne kazavši ništa.

Vijeće je, naime, već konstituirano na Županijskoj skupštini, i to upravo potpisom Kerumova zeta Petroslava Sapunara. Pokušali smo i njega pitati što kaže o opstrukciji rada Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo. Vlasnik i osnivač je upravo Županija pa bi red bio da Sapunar, šef Županijske skupštine, ima neko mišljenje o problemima Zavoda opterećenog brojnim aferama i milijunima dugova.

Što Sapunar zna o ičemu, on je samo predsjednik Županijske skupštine

"Gospodine, ne znam zašto mene trebate. Vi ste nešto pogriješili", izvalio je Sapunar. Čovjek je, čini se, golema marioneta, ali ne samo zbog svojih dva metra visine.

Grčić je mjesecima pokušao ishoditi dokumentaciju o poslovanju Zavoda i preko pročelnika županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Josipa Matkovića, koji dijeli člansku iskaznicu HSP-a s Berislavom Pelivanom. Ništa nije uspio napraviti. Index je priupitao i Matkovića što on kaže na probleme s opstrukcijom rada Vijeća, ali i mnogobrojne druge afere Zavoda, uključujući i istragu policije i Državnog odvjetništva. "To ništa ne znači. Gdje sve policija nije bila? Ja ću napraviti sve sa svoje strane da pomognem rad Vijeća", okrenuo je Matković pilu naopako.

Peronja šuti o Grčićevoj smjeni

Pelivan je zadržao isti kurs kao i stranački kolega. Skromno je napominjao da je stavio svoj mandat na raspolaganje županu i da se ne boji ničega. Zašto niste došli na sjednicu Upravnog vijeća koja se održala u vašem uredu, pitali smo ga. "Znate, vijeće nije konstituirano", osporavao je Pelivan legalno izabrano tijelo.

Grčić je naišao na velik otpor unutar županijskog HDZ-a, kojem nije po volji da se zadire u rad Zavoda i njihove privatne interese. Pitanje Zavoda stavili su na dnevni red sjednice Županijskog odbora u ponedjeljak. Moguća je čak i Grčićeva smjena. Index je zanimalo o čemu će HDZ-ovci raspravljati u ponedjeljak. "To su čisto unutarstranačke stvari i nisu za javnost", nije se dao pokolebati šef županijskog HDZ-a Kruno Peronja.

Nova ravnateljica opstruira rad Upravnog vijeća?!

Iza cijele priče krije se zapravo dogovor Kerumovih i Peronje da se na mjesto ravnateljice, umjesto Pelivana, postavi Jasna Ninčević, iza koje stoji njezin vjenčani kum Željko Šundov, rođak Kerumova zamjenika Jure Šundova. Burno je bilo prije koji dan na sjednici Stručnog vijeća. Otkrilo se, naime, da je upravo Ninčevićka nagovarala članove Upravnog vijeća da ne dođu na sjednicu.

Grčić je o svemu obavijestio i ministra zdravstva Milinovića, koji se proglasio nenadležnim!? Uputio ga je na iste one koji su ga mjesecima zavlačili pa je i on ponudio ostavku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.