Socijalni radnici traže ostavku Murganić, evo što je ona odgovorila

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

SOCIJALNI radnici iz cijele Hrvatske okupili su se oko podneva ispred zgrade resornog ministarstva. 

Ispred zgrade Ministarstva zapalili su svijeće za socijalnu radnicu ubijenu jučer u Đakovu. Podsjetimo, ubojica koji je uhićen nakon osam sati bijega, upucao je svoju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen, a teško je ranio pravnika Centra koji se bori za život u osječkoj bolnici.

Socijalni radnici uglavnom su odjeveni u crninu, baš kao i njihove kolege diljem Hrvatske koji su danas u crnini stigli na posao.

Ministrica Murganić jučer je najavila da je poslala preporuku centrima za socijalnu skrb da danas i sutra organiziraju samo dežurstva.

Upravo ministricu Murganić mnogi među socijalnim radnicima smatraju odgovornom za, kako kažu, katastrofalno stanje u sustavu socijalne skrbi. 

Vesna Kanceljak, socijalna radnica iz Zagreba, kazala je da su socijalni radnici u strahu već duže vremena.

Socijalni radnici u strahu, konstantno im prijete

"Posebno se bojimo posljednjih nekoliko mjeseci otkako osjećamo da se provodi hajka i napadi na socijalne radnike. Iako su napadi aktualni godinama, u posljednje vrijeme sve se to pojačalo", kazala je Kanceljak.

Ispričala je da je i sama bila zaključana u sobu i nije mogla izići do zaštitara, a drugom prilikom su je gađali ciglom kroz prozor.

"Verbalne prijetnje svakodnevnica su današnjeg života i rada socijalnog radnika. Jednu prijetnju prijavila sam policiji i dobila sam odgovor da je moja izjava drugačija u odnosu na izjavu osobe koja mi je prijetila i da oni tu ništa ne mogu. Neovlašteno snimanje mobitelom prijavila sam kao kazneno djelo, a ta je osoba bila osuđena na društvenokoristan rad", dodala je, a prenosi Dnevnik.hr. 

Poziv na ostavku ministrice Murganić

Jasno je prozvala ministricu Murganić.

"Socijalni radnici i radnici Centra za socijalnu skrb traže otvaranje kanala kojim bi se istražilo koliko je djelatnika teško oboljelo od bolesti povezanih sa stresom, novo zapošljavanje prema normativima i Pravilniku, traže status službene osobe i sigurnost na radnom mjestu, od resorne ministrice Nade Murganić nakon svih događanja i zbog stanja u socijalnog skrbi traže preuzimanje odgovornosti i njezinu ostavku", naglasila je Kanceljak.

Ministrica Murganić bila je ispred Ministarstva, njezina glasnogovornica kazala je da će službena izjava biti nakon radnog sastanka u vladi koji je počeo u 12:30 sati.

Plenković nakon sastanka sa socijalnim radnicima najavio promjene u sustavu

Nakon sastanka, novinarima se prvi obratio premijer Plenković.

"Ja im želim zahvaliti na njihovom radu i iskazati poštovanje prema onome što rade. Ponukani onim teškim incidentom zaključili smo da postoji nekoliko područja u kojima možemo unaprijediti i poboljšati sustav", rekao je premijer dodajući da su predviđene izmjene Kaznenog zakona kojima će se socijalnim radnicima osigurati status službenih osoba, čime će se ovakve situacije smanjiti. "Moramo ozbiljno poboljšati međuresornu suradnju", rekao je Plenković. Ponovio je kako je riječ o tragediji.

Novinarima se obratila i predsjednica udruge socijalnih radnika Štefica Karačić koja je otkrila da je na sastanku dogovoreno da se što žurnije ide u izmjene zakona koje će socijalnim radnicima osigurati status službene osobe.

Riječ je onda preuzela prozvana ministrica Murganić.

Murganić: Odgovornost je na nama svima

"Odgovornost za ovakve nemile, teške zločine sigurno je na svima nama", rekla je Murganić.

Upozorila je da se nakon jučerašnje tragedije pojavljuju nove prijetnje socijalnim radnicima. 

"Mi smo već danas ujutro iz dva Centra dobili prijave incidenata da su razbijena stakla, vrijeđanje i napadi na socijalne radnike. "Svakodnevno se susrećemo s prijetnjama. Nije dobro da smo prihvatili da je to dio našeg posla. Često se te prijetnje ne prijavljuju", rekla je.

Zbog ubojstva dugogodišnje socijalne radnice Centra za socijalnu skrb u Đakovu Blaženke Poplašen donesena je odluka da se četvrtak, 11. srpnja, u Đakovu proglasi Danom žalosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.