Socijalna radnica radila je "stručno i odgovorno". Dijete je mrtvo

Foto: Facebook

TREBALO je više od dva tjedna, ali konačno je objavljen rezultat provedenog stručnog nadzora nad radom ovlaštene socijalne radnice u slučaju malene Nikoll, 2.5-godišnje curice koju je biološka majka brutalno pretukla, od čega je djevojčica naposljetku i preminula. 

Obitelj je bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb iz Nove Gradiške, a stručni je nadzor nakon Nikolline smrti provela Komora socijalnih radnika i zaključila da se "postupalo stručno i odgovorno".

>> Napokon objavljen nalaz nadzora u slučaju Nikoll: "Postupalo se stručno i odgovorno"

"Postupala je sukladno definiranim protokolima"

"Ovlaštena socijalna radnica – voditeljica slučaja je u provedenim postupcima primjenjivala odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada (liste za procjenu razvojnih rizika djece, liste za procjenu roditeljskih snaga i roditeljskih rizika, razgovore i izvide na terenu, savjetovanja i pomaganja obitelji, smještaj, intervencije vezane uz zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, planiranje mjere stručne pomoći i potpore, praćenje rada voditeljice mjere stručne pomoći i potpore i druge socijalne intervencije).

U radu je postupala sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja, od prikupljanja podataka, uključivanja  korisnika, uključivanja i suradnje sa stručnim timom Centra i vanjskim stručnjacima, pribavljanja potrebne dokumentacije i nalaza, timskog procjenjivanja potreba, predlaganja mjera, te planiranja, praćenja i evaluacije rada u cilju rješavanja problema i zaštite dobrobiti mlt. djeteta i druge djece iz obitelji", navodi se u današnjem priopćenju Komore socijalnih radnika.

"U skladu sa Standardima rada psihologa"

Do sličnog zaključka je prije nekoliko dana došla i Hrvatska psihološka komora. 

>> Hrvatska psihološka komora: Nije bilo propusta u slučaju male Nikoll

"Psihologinje nad čijim je radom proveden izvanredni stručni nadzor su tijekom nadzora surađivale i otvoreno govorile o slučaju i dale na uvid svu dokumentaciju vezanu uz slučaj predmetne obitelji. Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u Centru za socijalnu skrb u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb", navodi se u priopćenju Hrvatske psihološke komore.

Unatoč svemu tome, Nikoll je mrtva. Nije joj pomoglo ni što je socijalna radnica sve navodno napravila "stručno i odgovorno" ni što su psihologinje uključene u ovaj slučaj postupale "u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb".

Dva loša objašnjenja

Za ovakav rasplet događaja postoje dva objašnjenja, od kojih je ono drugo vjerojatno gore.

Prvo objašnjenje je da su stručne komore zbile redove i spašavaju svoj kadar, što bi bilo vrlo cinično, ali ne i iznenađujuće za Hrvatsku. Ne zaboravimo da je socijalna radnica iz sigurne udomiteljske obitelji vratila Nikoll biološkim roditeljima, što je onda dovelo do nasilja nad djevojčicom i njene smrti. 

Drugo objašnjenje je da su socijalna radnica i psihologinje doista sve učinile po propisima, što je onda i dovelo do smrti male Nikoll. To znači da možemo očekivati još sličnih slučajeva koji će funkcionirati po principu "operacija uspjela, pacijent umro". 

Kako god bilo, oboje upućuje na to da je nešto jako trulo u hrvatskom sustavu socijalne skrbi i da ga treba značajno poboljšati kako za nekoliko mjeseci ne bismo plakali i bjesnili nad tragičnom sudbinom neke nove Nikoll.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.