Sindikalisti Željezare i drugi dan štrajkaju glađu, Zlomrex oteže raskid ugovora

UNATOČ tome što je Fond za privatizaciju osigurao 1,3 milijuna kuna za isplatu minimalca za rujan radnicima splitske Željezare, trojica sindikalaca nastavljaju četvrti po redu štrajk glađu.

"Nitko nam se iz Vlade nije javio da nas pita kako smo..."

"Sve su tehnički napravili da nas ne isplate. Izbjegavaju reći ono bitno, a to je da su nas svojim traženjima doslovno dotjerali na rub ludila. Posljednjih pet dana istaknuli su pet različitih zahtjeva", žali se sindikalist Mladen Bekavac na rad Fonda za privatizaciju.

"Sramotno je što već dva dana, koliko štrajkamo, nitko iz Vlade nije nazvao da pita kako smo. Da se štrajkovi opet ne bi ponavljali tražimo sastanak s premijerkom Kosor ili nekim koga ona opunomoći", kaže Bekavac. Veliko je pitanje koliko će to upaliti, jer je premijerka već bila ganuta do suza njihovim prvim štrajkom potkraj kolovoza, pa se opet ništa konkretno nije poduzelo. 

Sutra ujutro u tvornicu stižu radnici. Ne da upale peći, nego da im sindikalisti predstave zahtjeve Fonda za isplatu minimalca.

Dosad za plaće otišlo 7 milijuna kuna

Predsjednik Fonda Vedran Duvnjak ne vidi u čemu je problem. "Radnici samo trebaju potpisati izjavu da svoje potraživanje prenose sa Zlomrexa na Fond, te dati brojeve svojih tekućih računa na koje ćemo uplatiti plaću za rujan. Račun Željezare je u blokadi, te na njega nije moguće izvršiti uplatu", pojasnio je Duvnjak.

Fond je inače dosada radnicima Željezare isplatio oko 7 milijuna kuna, no kraj nevolja s poljskim vlasnikom ne nazire se. Poljaci su do ponedjeljka imali obavezu Fondu podnijeti ispravu da su im dionice oslobođene tereta. "Nisu to napravili, očito još nisu raskinuli ugovor sa Carlson fondom", drži Duvnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.