SDP-ov Marko Filipović novi je gradonačelnik Rijeke, pobijedio je Davora Štimca

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

PREMA prvim neslužbenim rezultatima drugog kruga izbora, gradonačelnik Rijeke u sljedeće četiri godine bit će Marko Filipović (SDP).

Prema rezultatima izbora s obrađenih 94 posto biračkih mjesta, kandidat koalicije SDP-HSU-IDS-HSS osvaja oko 55 posto glasova, a njegov protukandidat, nezavisni Davor Štimac 45 posto.

Filipović je u izjavi novinarima izrazio zadovoljstvo rezultatima, poručujući da je "Rijeka dokazala da socijaldemokracija stanuje u Rijeci, da je stanovala i da će stanovat će u naredne četiri godine".

Upitan nudi li kakve promjene u odnosu na prethodnika odgovorio je kako je "ovo definitivno promjena". "Ja sam Marko Filipović, zahvaljujem se Vojku Obersnelu na 21 godinu obrane socijaldemokratskih vrijednosti u Rijeci.

Istaknuo je da će među prvim projektima koje će početi ostvarivati biti gradnja dva nova vrtića, 1000 novih stanova i otvaranje Rijeke moru. 

Upitan o sastavljanju većine u Gradskom vijeću, istaknuo je da pregovori traju od zaključenja prvog kruga izbora te da njegova koalicija nastavlja razgovore sa svima od centra prema lijevo.

"Siguran sam da ćemo u idućim tjednima formirati većinu i konstituirati Gradsko vijeće te izabrati predsjednika i nastaviti raditi u novom ritmu u sljedeće četiri godine".

Zahvalio se svima koji su izašli na izbore i čestitao protukandidatu na ostvarenom rezultatu.

> Sve vijesti o lokalnim izborima i ostale rezultate pratite ovdje

Tijek rezultata drugog kruga:

21:22 Gotovo je, Rijeka ima novog gradonačelnika

SDP-ov Marko Filipović novi je gradonačelnik Rijeke, pobijedio je nezavisnog kandidata Davora Štimca u drugom krugu lokalnih izbora. Filipović je imao 54,48 posto glasova (18.902 glasa), dok je Štimac dobio 45,52 posto glasova (15.795 glasova).

21:15 Filipović je na korak do pobjede

Praktički je gotovo u Rijeci, Marko Filipović uvjerljivo vodi protiv Davora Štimca, a ostalo je za prebrojati još nešto manje od jedan posto glasova.

20:33 Filipović sve bliži pobjedi, Štimcu treba sve više glasova

Nakon obrađenih preko 62 posto birališta, SDP-ov Marko Filipović ima 55,07 posto (11.313 glasova), dok Davor Štimac zaostaje s 44,93 posto (9231 glasa).

20:21 Filipović vodi za 10 posto, gotovo pola obrađenih birališta

SDP-ov Filipović vodi s 55,15 posto glasova, dok Davor Štimac (nezavisni) ima 44,85 posto nakon gotovo pola obrađenih birališta.

20:20 Pogledajte atmosferu u stožeru SDP-a u Rijeci

Marko Filipović izgledan je novi gradonačelnik Rijeke. Pogledajte kako su se proslavili prvi rezultati u riječkom stožeru.

20:10 Sabina Glasovac: Zadovoljni smo, Filipović je izgledan gradonačelnik Rijeke

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac izjavila je da su zadovoljni izlaznim anketama koje govore da je njihov kandidat Marko Filipović izgledan budući gradonačelnik Rijeke.

"To mi je posebno drago jer vidimo da je u Hrvatskoj na nacionalnoj razini svojevrsna smjena generacija, a Filipović je sigurno pripadnik te generacije. Brojni naši gradonačelnici, načelnici i župani su pripadnici nove generacije političara za koje vjerujem da će se naći i na nacionalnoj razini. Drago mi je da smo u prvom krugu na dosta područja opravdali povjerenje iz prethodnog mandata", rekla je Glasovac.

20:00 Stigli prvi rezultati

Stigli su prvi rezultati. Obrađeno je nešto manje od 25 posto glasova. SDP-ov Marko Filipović vodi s 54,04 posto pred nezavisnim Davorom Štimcem koji ima 45,96 posto.

19:50 SDP-ova Ahmetović: Rijeka ostaje bastion socijaldemokracije

SDP-ova Mirela Ahmetović komentirala je prve izlazne ankete u Rijeci. 

"Očekivali smo izvrstan rezultata Marka Filipovića, Rijeka ostaje bastion socijaldemokracije. Uopće ne sumnjam u Primorsko-goransku županiju, a niti da će gospodin Komadina ostati naš župan", rekla je za HRT.

19:40 Slavlje u stožeru, Obersnel otvorio šampanjac

Veliko slavlje u SDP-ovom stožeru u Rijeci nakon objave izlaznih anketa prema kojima Filipović vodi protiv Štimca. Gradonačelnik na odlasku, Vojko Obersnel, otvorio je šampanjac i natočio ga svom nasljedniku. 

19:20 Filipović: Ovo je očekivan rezultat

SDP-ov Marko Filipović vodi prema izlaznim anketama. Ovo je njegova prva reakcija.

"Ovo je rezultat u okviru očekivanja, ako tako ostane, naravno, a nema razloga da ne vjerujemo izlaznim anketama jer su se do sada pokazale vjerodostojnima.

Što se tiče Gradskog vijeća, nastavljamo razgovore čim završe službeni rezultati drugog kruga izbora.

Sve ide u pravcu da ćemo imati stabilnu većinu u Gradskom vijeću.

Izlaznost je u okviru očekivanog, oko 40 posto, svi koji su htjeli su izašli i dali svoj glas", izjavio je Filipović, prenosi Novi list.

19:00 Stigle prve izlazne ankete

Stigle su prve izlazne ankete, a prema njima SDP-ov Filipović ima prednost nad nezavisnim Štimcem s 57,84 posto osvojenih glasova naspram 42,16 posto osvojenih glasova.

Ovo su rezultati prvog kruga:

Tko će sjediti u gradskoj skupštini?

 

...

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.